Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В София представиха антология на българската поезия на хърватски език

В Литературния клуб на Столична библиотека беше представена издадената в Загреб Антология на съвременната българска поезия "На последния етаж на небето", посветена на поета Марин Бодаков. Подборът е негов и на Силвия Чолева и Людмила Миндова, преводът е на Ксения Банович, Паола Чачич и Ана Васунг, а редактор на книгата е поетът Иван Херцег. Той дойде специално от Хърватия за заедно с две хърватски поетеси - Звездана Йембрих и Кристина Шпиранец, които ще четат свои стихове на поетическо матине на 24 септември.

Антологията беше представен пред хърватската публика през лятото, когато излезе от печат и по думите на Херцег вече е много добре приета сред хърватските читатели.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Специална програма отбелязва 80 години от рождението на легендарния български актьор Стефан Данаилов

“Е, как няма да съм доволен (от живота - бел. ред.), виж колко съм сладък. Това, което казвам на моите студенти е – да даде Господ да ви се случи това, което на мен ми се случи в живота. Вече много разказах за него – то е радост, щастие и..

публикувано на 05.12.22 в 13:10

Гледайте българско кино онлайн от всяка точка на света

За трета година Държавният културен институт към министъра на външните работи на България ни подарява кино празник в навечерието на Коледа. До 18 декември почитателите на седмото изкуство от всяка точка на земното кълбо могат да видят 20 български..

публикувано на 03.12.22 в 11:15

Кампанията на БНР "Българските посланици на културата" очаква вашите предложения

За втора поредна година програмата за култура на БНР – “Христо Ботев“, организира кампанията "Българските посланици на културата". Идеята е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори,..

публикувано на 02.12.22 в 10:57