Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ларс Нордби – как един визуален артист от Норвегия избра да живее и твори във Велико Търново

16
Снимка: личен архив

Глътка модернизъм и абстрактна красота – това предлага мъничка галерия във Велико Търново – някогашната българска столица с хилядолетна история, където на всяка крачка миналото напомня за себе си. Но на една тиха улица в центъра на града, човек попада в друга реалност, насочена не към миналото, а към настоящето и дори към бъдещето.


Галерията за съвременно изкуство Heerz Tooya е основана през 2019 година от норвежкия визуален артист Ларс Нордби. В нея излагат автори, които гостуват в творческата резиденция в близкото село Вишовград. Оказва се, че бащата на Ларс е художник и още през 2005 закупува в селото стара къща, която постепенно превръща в културно средище за артисти от цял свят. 


Когато за пръв път през 2017 г. Ларс посещава Вишовград, се запалва по идеята да продължи инициативата. Така, две години по-късно се ражда галерията, кръстена на рядък вид молец, открит в Мексико. Всяко лято художници от Нидерландия, Дания, Швеция и други държави, се събират във Вишовград, за да творят, а после произведенията им се излагат във великотърновската галерия, разположена в сърцето на града.


"Аз наистина исках да инициирам място за съвременно изкуство. Защото тук няма много такива пространства и реших, че това ще е добре не само за самия град, но и за мен, тъй като ръководя творческа резиденция, където работят творци, занимаващи се със съвременно изкуство. Събираме се най-вече през лятото – от месец май до септември. Извън този сезон, български и други артисти също излагат в галерията. Така че правим средно от една и до три изложби месечно. Ние сме в малък град, но имаме натоварена програма. Галерията се разрасна, поддържаме връзки и с други галерии и културни институти в страната, посещават ни много хора, включително и туристи."


Ларс изследва необятните пространства на фотографията, пърформанса и арт инсталациите. Завършва Националната академия по изкуства в Осло през 2016. Вълнува се от театралната естетика в ежедневието и стремежа към търсене на идентичност и идеологическа принадлежност в съвременния хаотичен свят на противоречия и несигурност. Въпреки това, норвежкият визуален артист отказва да обвързва изкуството си с политика. "В ежедневието си гледам да не се фокусирам върху негативните неща, опитвам се да съм позитивен и конструктивен" – казва Ларс.

През 2021 норвежецът провокира посетителите на столична галерия "Credo Bonum" с експозицията ASTROTURFING AD HOCKERY, където смеси различни бойни изкуства със социалната среда в търсене на границата между творчеството и живота. 


Сега Ларс Нордби работи върху един пърформанс в Италия, както и по фотопроект, който ще представи пред виенската публика. Готви се и за следващата си изложба в София, която ще бъде открита в Института за съвременно изкуство през месец ноември.


"В сътрудничество с куратора Снежана Кръстева, подготвяме констелация от мои предишни творби в нов изложбен проект. Това ще бъде нещо като ремикс от три предишни мои изложения от 2016 г. в Норвегия, Копенхаген и Амстердам. Концепцията, върху която работя, е продължение на творческите ми търсения, свързани с политиките на идентичността и властовите структури от гледна точка на театралност и ежедневие. Тази арт инсталация ще престои 3 месеца в Института за съвременно изкуство в София. Радвам се, че по този начин ще отправя и един творчески поздрав към моите български колеги" – каза в заключение Ларс Нордби.

Снимки: личен архив на Ларс Нордби

БНР подкасти:

Още от категорията

Български учен от Харвард печели престижна международна награда

Стефани Станчева, професор по политическа икономика в Харвардския университет, е един от двамата учени, които печелят тазгодишната престижна международна награда Bright Mind Award. Тя ще ѝ бъде връчена на церемония в Берлин на 14 ноември, съобщава The..

публикувано на 02.10.23 в 09:49

Мирослав Петков – първи тромпет на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам

Той е свирил на едни от най-големите световни сцени. Казва, че не е от най-притеснителните музиканти, но когато застане пред родна, варненска, публика нещата са различни. Цялата "тежест" на славата и гордостта от усеща свирейки пред семейството,..

публикувано на 27.09.23 в 11:30

Харалампи Тачев – художникът, който знаеше как да направи от София красива столица

Пищни орнаменти, изящество и внимание към детайла – с това се отличават фасадите и вътрешната украса на малкото оцелели до наши дни обществени сгради, строени в началото на миналия век. Всеки жител на София веднага би разпознал емблематичните..

публикувано на 17.09.23 в 06:05