Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ларс Нордби – как един визуален артист от Норвегия избра да живее и твори във Велико Търново

16
Снимка: личен архив

Глътка модернизъм и абстрактна красота – това предлага мъничка галерия във Велико Търново – някогашната българска столица с хилядолетна история, където на всяка крачка миналото напомня за себе си. Но на една тиха улица в центъра на града, човек попада в друга реалност, насочена не към миналото, а към настоящето и дори към бъдещето.


Галерията за съвременно изкуство Heerz Tooya е основана през 2019 година от норвежкия визуален артист Ларс Нордби. В нея излагат автори, които гостуват в творческата резиденция в близкото село Вишовград. Оказва се, че бащата на Ларс е художник и още през 2005 закупува в селото стара къща, която постепенно превръща в културно средище за артисти от цял свят. 


Когато за пръв път през 2017 г. Ларс посещава Вишовград, се запалва по идеята да продължи инициативата. Така, две години по-късно се ражда галерията, кръстена на рядък вид молец, открит в Мексико. Всяко лято художници от Нидерландия, Дания, Швеция и други държави, се събират във Вишовград, за да творят, а после произведенията им се излагат във великотърновската галерия, разположена в сърцето на града.


"Аз наистина исках да инициирам място за съвременно изкуство. Защото тук няма много такива пространства и реших, че това ще е добре не само за самия град, но и за мен, тъй като ръководя творческа резиденция, където работят творци, занимаващи се със съвременно изкуство. Събираме се най-вече през лятото – от месец май до септември. Извън този сезон, български и други артисти също излагат в галерията. Така че правим средно от една и до три изложби месечно. Ние сме в малък град, но имаме натоварена програма. Галерията се разрасна, поддържаме връзки и с други галерии и културни институти в страната, посещават ни много хора, включително и туристи."


Ларс изследва необятните пространства на фотографията, пърформанса и арт инсталациите. Завършва Националната академия по изкуства в Осло през 2016. Вълнува се от театралната естетика в ежедневието и стремежа към търсене на идентичност и идеологическа принадлежност в съвременния хаотичен свят на противоречия и несигурност. Въпреки това, норвежкият визуален артист отказва да обвързва изкуството си с политика. "В ежедневието си гледам да не се фокусирам върху негативните неща, опитвам се да съм позитивен и конструктивен" – казва Ларс.

През 2021 норвежецът провокира посетителите на столична галерия "Credo Bonum" с експозицията ASTROTURFING AD HOCKERY, където смеси различни бойни изкуства със социалната среда в търсене на границата между творчеството и живота. 


Сега Ларс Нордби работи върху един пърформанс в Италия, както и по фотопроект, който ще представи пред виенската публика. Готви се и за следващата си изложба в София, която ще бъде открита в Института за съвременно изкуство през месец ноември.


"В сътрудничество с куратора Снежана Кръстева, подготвяме констелация от мои предишни творби в нов изложбен проект. Това ще бъде нещо като ремикс от три предишни мои изложения от 2016 г. в Норвегия, Копенхаген и Амстердам. Концепцията, върху която работя, е продължение на творческите ми търсения, свързани с политиките на идентичността и властовите структури от гледна точка на театралност и ежедневие. Тази арт инсталация ще престои 3 месеца в Института за съвременно изкуство в София. Радвам се, че по този начин ще отправя и един творчески поздрав към моите български колеги" – каза в заключение Ларс Нордби.

Снимки: личен архив на Ларс Нордби

БНР подкасти:

Още от категорията

Рене Шашуа Хасон

Оцелялата от Холокоста Рене Шашуа Хасон: Не прави другиму онова, което не искаш да направят на теб!

"Българското еврейско население е единственото, което след Холокоста беше на брой повече, отколкото преди това" – казва в интервю за Радио България оцелялата от Холокоста българска еврейка Рене Шашуа Хасон. Родена в Пловдив през 1935 година, тя..

публикувано на 27.01.23 в 10:43

Манол Пейков и каузата "Генератори за Украйна", която го отведе до Одеса

Точно осемнайсет часа път от Пловдив до Одеса отнемат на един български издател, преводач, бивш депутат и застъпник на украинската кауза и негови съмишленици да доставят поредния лъч светлина и надежда на хората, живеещи новините, които ние гледаме..

публикувано на 24.01.23 в 11:55

"Ту е тиха и меланхолична, ту е дива и те кара да танцуваш" – Ингрид от Нидерландия за музиката ни

Тя е бивш служител на Нидерландските пощи, но сега е пенсионер и се е отдала на своята голяма страст – българската музика. 77-годишната Ингрид Вейнинга е нидерландка. Живее в Амстердам и не пропуска нито една репетиция на "Чубрица" – така се казва..

публикувано на 19.01.23 в 11:35