Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще има български културен клуб в Охрид и македонски в Благоевград

Снимка: Facebook / ОМО „Илинден“ - Пирин

Македонският президент Стево Пендаровски каза, че няма никакво намерение да обсъжда с България и своя колега Румен Радев въпроси свързани с историята и миналото. Пред телевизия "Телма" той заяви, че с България ще разговаря за реални европейски теми. Според Пендаровски за евроинтеграцията на Скопие няма значение кой в София ще формира правителство и кой ще бъде премиер, защото Северна Македония вече има преговорна рамка с ЕС в която не се говори за Гоце Делчев и цар Самуил. По повод предстоящото откриване на български културен клуб в Охрид, носещ името на Цар Борис III, Пендаровски отново поиска да има списък с разрешените имена за регистриране на сдружения.

На 30 октомври в Благоевград официално ще бъде открит македонски културен център, носещ името на Никола Вапцаров и финансиран от Македонското международно движение за правата на човека, предава БГНЕС. 


Още от категорията

Гледайте българско кино онлайн от всяка точка на света

За трета година Държавният културен институт към министъра на външните работи на България ни подарява кино празник в навечерието на Коледа. До 18 декември почитателите на седмото изкуство от всяка точка на земното кълбо могат да видят 20 български..

публикувано на 03.12.22 в 11:15

Кампанията на БНР "Българските посланици на културата" очаква вашите предложения

За втора поредна година програмата за култура на БНР – “Христо Ботев“, организира кампанията "Българските посланици на културата". Идеята е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори,..

публикувано на 02.12.22 в 10:57

Българо-румънска изложба проследява европейския път на двете държави

Две годишнини дадоха повод на двете национални новинарски агенции БТА и АДЖЕРПРЕС да организират в София съвместна фото изложба, проследяваща най-важните стъпки от европейския път на България и Румъния - 30 години от подписването на Договора за..

публикувано на 01.12.22 в 09:10