Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в снимки

Навършват се 95 г. от построяването на един от архитектурните образци на стара София

16
Снимка: БГНЕС

През 2022 г. се отбелязват 110 години от международния архитектурен конкурс за проектирането и 95 г. от построяването на един от архитектурните шедьоври на София – сградата, в която днес се помещава Министерство на земеделието. 

Зданието в необароков стил е дело на големия български архитект Никола Лазаров (1870-1942) и се отличава с извитата си фасада, богато украсена с декоративни елементи, каменни колони, балкони с балюстради. В центъра на големия ѝ купол е разположен часовник, декориран с пластика, наподобяваща венци и медальони.

Предлагаме ви рядката възможност да разгледате и част от интериора на тази забележителна сграда.

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В очакване на Великден

Започна Страстната седмица, православните християни в България се подготвят да посрещнат светлото Христово Възкресение. Наред с другите приготовления много градове се премениха за празника, организират се базари на изкуствата и ателиета за..

публикувано на 11.04.23 в 10:09

Връбница в цвят и снимки

С тържествени богослужения и фолклорни празници България посрещна Връбница (Цветница). Християнският празник даде повод на хиляди българи да излязат от домовете си в неделния ден. В столичния храм "Рождество Христово" протойерей Петър Кудузки..

публикувано на 09.04.23 в 19:05

Белоградчишките скали – изключителен природен феномен и любимо място за туризъм

Белоградчишките скали са сред най-необичайните и красиви природни забележителности не само в България, но и по света. Те се радват на многобройни туристи, особено в летния сезон, когато там се провежда и оперен фестивал. Неслучайно през 2009 г...

публикувано на 31.03.23 в 15:13