Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бум на чуждестранните туристи в София

Снимка: Sofia Free Tour

90% е ръстът на чуждестранните туристи в София спрямо 2021 година, съобщи за БНР директорът на столичното общинско предприятие по туризъм Иво Маринов. Средният престой на чуждестранните туристи в столицата е почти три дни. Най-многобройни са гостите от Германия, Израел, Румъния, Италия, Великобритания и Испания.

Разработват се продукти-маршрути, които не изискват връзка с туроператор. Такива са изготвените карта "Опознай птиците на София", чрез която в три от парковете на града могат да се наблюдават над 250 вида птици, и "Винена карта на София". "Карта на стрийт арт-изкуствата" предвижда разглеждане на професионално направени графити. Работи се също по карти на архитектурното наследство от периода след 1945 година, на вековните дървета в София и на занаятчийските бири.

БНР подкасти:

Още от категорията

С щеки по пътеки – започва активният сезон за планински преходи

Лятото е сезонът на планинските преходи, когато с щеки по пътеки поемат стотици запалени български и чужди туристи. Заради необичайно студената пролет обаче, все още има сняг във високите части на Рила и Пирин , както и на места в..

публикувано на 05.06.23 в 11:32

Този уикенд стартира летният сезон на Витоша

Тази събота (3 юни) ще бъде дадено официално начало на летния сезон на Витоша . Освен за пешеходен туризъм и разходки, планината предлага отлични условия и за практикуване на планинско колоездене, с множество маршрути с различни нива на трудност. Три..

публикувано на 02.06.23 в 05:05

Очаквания за добър туристически сезон въпреки закъсняващото лято и ръста на цените

По-добър летен сезон в сравнение с предходната 2022 г., като перспективата е да достигнем нивата на предпандемичната 2019-а. Очакванията на туристическия бранш са да има поне 4,5 млн. лв. приходи в сектора. Съдейки по ранните записвания, има повишен..

публикувано на 01.06.23 в 11:35