Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуваме като за последно?

Напук на войната и кризата – българинът не се отказва от пътешествия в чужбина

7
Снимка: Венета Николова

Това лято българите се втурнаха да наваксват пропуснатите възможности за задгранични екскурзии и почивки след двегодишната пандемия и санитарните рестрикции. В стремежа да изпреварят евентуални нови анти ковид ограничения, те бързат да резервират екскурзии до близки и далечни дестинации дори след края на отпускарския сезон.


През последните месеци мнозина предпочетоха плажовете на Средиземно море пред Черноморието ни, а основните задгранични дестинации отново бяха Гърция и Турция. „Разбира се, имаше голям интерес и към други морски държави, като Италия и Испания, но там предвид по-високите цени на услугата, търсенето беше по-ограничено“ – каза Димитрина Горанова – туроператор и председател на АБТТА /Асоциация на българските туроператори и туристически агенти/.

Наред с гореизброените страни, другите предпочитани дестинации това лято са били Германия, както и балканските ни съседи - Румъния, Северна Македония и Сърбия. Задграничните пътувания през август са се увеличили с почти 19 на сто спрямо същия период на 2021 г., сочат данни на НСИ.

Нито ескалиращият военен конфликт наблизо, нито икономическата и продоволствената криза или галопиращата инфлация, която топи неудържимо спестяванията ни и пр., са в състояние да ни откажат от мечтано пътешествие в чужбина. Напротив, налице е трескаво желание за пътуване, което като че ли расте с изостряне на ситуацията.

"Ако трябва да сравняваме българския потребител със западноевропееца, ние все още не сме предприели сериозни мерки за ограничаване на разходите за пътувания и по-предпазливото харчене покрай инфлацията и икономическата криза – казва Димитрина Горанова. Но очакваме ефектът да се усети през предстоящия зимен сезон. Освен това българинът не е толкова консервативен по отношение на разходите си, като примерно германския потребител, който още през август започна внимателно да намалява потреблението и пътуванията си. А и сънародниците ни никак не обичат да бъдат ограничавани. След две години рестрикции, те имат нужда да пътуват и да се почувстват свободни."

В момента текат резервации за азиатските пазари, където най-късно отпаднаха ковид ограниченията, а и есента е идеалният сезон за екскурзии и почивки в региона. Тайланд, Камбоджа и Виетнам са сред предпочитаните екзотични дестинации, научаваме от Димитрина Горанова. Но интересът към Европа също не е намалял, въпреки сериозния ръст на цените на самолетните билети. Според водеща световна платформа за резервации на полети, това лято те са поскъпнали средно с 13%.

"За съжаление увеличението на цените на самолетните билети е доста по-голямо от 13% и това е необратим процес. То ще продължи и със сигурност ще има ефект върху самолетните екскурзии. Засега обаче не се наблюдава ръст при търсене на по-кратки дестинации или отлив от самолетни пътувания. Но очаквам дестинации, при които цената на самолетния билет е определяща при ценообразуването на пакета, да станат по-труднодостъпни. И вероятно хората с по-малки финансови възможности ще намалят търсенето на такива пътувания."


Иде ли краят на нискотарифните пътувания? Според Горанова той вече е дошъл. Това е част от необратимата тенденция при авиоиндустрията. "Нискобюджетните пътувания ще останат само в спомените ни!" – смята тя и добавя, че въпреки всичко, българите няма да се откажат да пътуват, защото пътуването е част от глобализацията.

Снимки: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13