Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуваме като за последно?

Напук на войната и кризата – българинът не се отказва от пътешествия в чужбина

7
Снимка: Венета Николова

Това лято българите се втурнаха да наваксват пропуснатите възможности за задгранични екскурзии и почивки след двегодишната пандемия и санитарните рестрикции. В стремежа да изпреварят евентуални нови анти ковид ограничения, те бързат да резервират екскурзии до близки и далечни дестинации дори след края на отпускарския сезон.


През последните месеци мнозина предпочетоха плажовете на Средиземно море пред Черноморието ни, а основните задгранични дестинации отново бяха Гърция и Турция. „Разбира се, имаше голям интерес и към други морски държави, като Италия и Испания, но там предвид по-високите цени на услугата, търсенето беше по-ограничено“ – каза Димитрина Горанова – туроператор и председател на АБТТА /Асоциация на българските туроператори и туристически агенти/.

Наред с гореизброените страни, другите предпочитани дестинации това лято са били Германия, както и балканските ни съседи - Румъния, Северна Македония и Сърбия. Задграничните пътувания през август са се увеличили с почти 19 на сто спрямо същия период на 2021 г., сочат данни на НСИ.

Нито ескалиращият военен конфликт наблизо, нито икономическата и продоволствената криза или галопиращата инфлация, която топи неудържимо спестяванията ни и пр., са в състояние да ни откажат от мечтано пътешествие в чужбина. Напротив, налице е трескаво желание за пътуване, което като че ли расте с изостряне на ситуацията.

"Ако трябва да сравняваме българския потребител със западноевропееца, ние все още не сме предприели сериозни мерки за ограничаване на разходите за пътувания и по-предпазливото харчене покрай инфлацията и икономическата криза – казва Димитрина Горанова. Но очакваме ефектът да се усети през предстоящия зимен сезон. Освен това българинът не е толкова консервативен по отношение на разходите си, като примерно германския потребител, който още през август започна внимателно да намалява потреблението и пътуванията си. А и сънародниците ни никак не обичат да бъдат ограничавани. След две години рестрикции, те имат нужда да пътуват и да се почувстват свободни."

В момента текат резервации за азиатските пазари, където най-късно отпаднаха ковид ограниченията, а и есента е идеалният сезон за екскурзии и почивки в региона. Тайланд, Камбоджа и Виетнам са сред предпочитаните екзотични дестинации, научаваме от Димитрина Горанова. Но интересът към Европа също не е намалял, въпреки сериозния ръст на цените на самолетните билети. Според водеща световна платформа за резервации на полети, това лято те са поскъпнали средно с 13%.

"За съжаление увеличението на цените на самолетните билети е доста по-голямо от 13% и това е необратим процес. То ще продължи и със сигурност ще има ефект върху самолетните екскурзии. Засега обаче не се наблюдава ръст при търсене на по-кратки дестинации или отлив от самолетни пътувания. Но очаквам дестинации, при които цената на самолетния билет е определяща при ценообразуването на пакета, да станат по-труднодостъпни. И вероятно хората с по-малки финансови възможности ще намалят търсенето на такива пътувания."


Иде ли краят на нискотарифните пътувания? Според Горанова той вече е дошъл. Това е част от необратимата тенденция при авиоиндустрията. "Нискобюджетните пътувания ще останат само в спомените ни!" – смята тя и добавя, че въпреки всичко, българите няма да се откажат да пътуват, защото пътуването е част от глобализацията.

Снимки: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10