Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Копривщица за начинаещи или как да изкарате уикенд в миналото

Всяка година около 200 хиляди туристи пристигат в града, за да се разходят из старинните калдъръми с подредените по тях възрожденски къщи, музеи, механи, семейни хотели и малки сувенирни магазинчета

7
Снимка: Венета Николова

Копривщица представлява истинско архитектурно бижу заради запазения си облик от XIX век. За разлика от други исторически места у нас, тук няма да видите следи от занемаряване. Улиците са чисти, а повечето къщи са наскоро ремонтирани и греят с ярки цветове на фона на зелените хълмове на Средна гора. Градът се гордее със своите просветители и борци за национално освобождение от Османска власт. Тук се намират къщите-музеи на революционерите Тодор Каблешков и Георги Бенковски, на писателите Любен Каравелов и Димчо Дебелянов, на абаджията Ненчо Ослеков и търговеца Петко Лютов.


"Предимно родители идват, за да покажат на децата си Копривщица и да им предадат първите уроци по българска история, защото тя разказва много със своите музеи" – казва Марияна Цоловска от местния Туристически информационен център.

Разположен на стотина километра от София, градът е идеалната уикенд дестинация за столичани и за чуждите туристи, които кацат на летище София за кратка екскурзия в България. А най-оживено е по време на Националния събор на народното творчество. През това лято на него се представиха над 6000 участници от цяла България.

Вижте нашата видеоразходка в красивия възрожденски град Копривщица. Видеото бе заснето по време на ХII Национален събор на народното творчество това лято: 

Но това, което прави силно впечатление са цветовете на Копривщица. Градът е като китка полски цветя с красивите си пъстроцветни къщи от Възраждането:

"Преди няколко години разговарях с един реставратор и по стари данни той ми разказа, че всяка къща и цвета й отговаряли на занятието на нейния собственик. Например кафяв тип оцветена къща е била собственост на джелепи. Това са хора, които се занимавали с продажба на добитък. Във външните фасади преобладава жълтият цвят, турско синьото и тъмно червеното като украса. И хората, дори и в наши дни, когато реставрират къщите си, боядисват фасадите с тези цветове."

Ослекова къща
Отбийте се в оцветената в синьо Ослекова къща, превърната в етнографски музей, за да се запознаете с бита на копривщенци от втората половина на XIX век. В живописната Лютова къща, пък ще видите колекция от автентични черги от плъсти. Ако желаете, можете да усвоите тънкостите на тази стара техника под вещото ръководството на местна майсторка в двора на къщата. При Калъчевия мост, където е възпроизведен първият изстрел, поставил началото на Априлското въстание (1876 г.) също се правят демонстрации на плъсти.


"Какво представлява плъстта? Тя е направена от естествена вълна. Всеки пласт се напластява със сапунена топла вода и се бие върху него. Така се наслагват пласт върху пласт – разказва Марияна Цоловска. – Имаме много оригинални плъсти, които са от XIX век. Даже на някои от тях има годината, когато са направени. За какво се използвали? Това най-често са постелки. Слагали са се вечерно време върху земята и с една обща черга отгоре цялото семейството лягало да спи. Копривщенки били известни и като майсторки на кенето. В Лютовата къща ще видите колекция от тези дантели, шити с игла. За основа се поставя конски косъм."

Пешеходните преходи по пътеките на Средна гора, разходките с магарешка каручка или конна езда в околностите са част от атракциите, които ще разнообразят вашия уикенд в това застинало във времето късче българска земя.

Снимки и видео: Венета Николова


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

България представя възможностите си за целогодишен здравен туризъм в Австрия

Възможностите за целогодишен здравен туризъм в България бяха представени в Австрия, като акцентът беше поставен върху медикъл/СПА и уелнес дестинациите. Събитието се проведе с подкрепата на Министерството на туризма и със съдействието на посолството..

публикувано на 23.11.23 в 13:05

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите..

публикувано на 22.11.23 в 11:56
Крепостта „Баба Вида”

История, вино и природа – Видин като атрактивна дестинация за круизни пътешествия

" Открийте крепостта "Баба Вида" – най-големия запазен средновековен замък в България. Като алтернатива посетете местен дом за демонстрация на традиционно българско кисело мляко и баница –  сладкиш, който ще можете и вие да приготвите" – т ака..

публикувано на 20.11.23 в 12:55