Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копривщица за начинаещи или как да изкарате уикенд в миналото

Всяка година около 200 хиляди туристи пристигат в града, за да се разходят из старинните калдъръми с подредените по тях възрожденски къщи, музеи, механи, семейни хотели и малки сувенирни магазинчета

7
Снимка: Венета Николова

Копривщица представлява истинско архитектурно бижу заради запазения си облик от XIX век. За разлика от други исторически места у нас, тук няма да видите следи от занемаряване. Улиците са чисти, а повечето къщи са наскоро ремонтирани и греят с ярки цветове на фона на зелените хълмове на Средна гора. Градът се гордее със своите просветители и борци за национално освобождение от Османска власт. Тук се намират къщите-музеи на революционерите Тодор Каблешков и Георги Бенковски, на писателите Любен Каравелов и Димчо Дебелянов, на абаджията Ненчо Ослеков и търговеца Петко Лютов.


"Предимно родители идват, за да покажат на децата си Копривщица и да им предадат първите уроци по българска история, защото тя разказва много със своите музеи" – казва Марияна Цоловска от местния Туристически информационен център.

Разположен на стотина километра от София, градът е идеалната уикенд дестинация за столичани и за чуждите туристи, които кацат на летище София за кратка екскурзия в България. А най-оживено е по време на Националния събор на народното творчество. През това лято на него се представиха над 6000 участници от цяла България.

Вижте нашата видеоразходка в красивия възрожденски град Копривщица. Видеото бе заснето по време на ХII Национален събор на народното творчество това лято: 

Но това, което прави силно впечатление са цветовете на Копривщица. Градът е като китка полски цветя с красивите си пъстроцветни къщи от Възраждането:

"Преди няколко години разговарях с един реставратор и по стари данни той ми разказа, че всяка къща и цвета й отговаряли на занятието на нейния собственик. Например кафяв тип оцветена къща е била собственост на джелепи. Това са хора, които се занимавали с продажба на добитък. Във външните фасади преобладава жълтият цвят, турско синьото и тъмно червеното като украса. И хората, дори и в наши дни, когато реставрират къщите си, боядисват фасадите с тези цветове."

Ослекова къща
Отбийте се в оцветената в синьо Ослекова къща, превърната в етнографски музей, за да се запознаете с бита на копривщенци от втората половина на XIX век. В живописната Лютова къща, пък ще видите колекция от автентични черги от плъсти. Ако желаете, можете да усвоите тънкостите на тази стара техника под вещото ръководството на местна майсторка в двора на къщата. При Калъчевия мост, където е възпроизведен първият изстрел, поставил началото на Априлското въстание (1876 г.) също се правят демонстрации на плъсти.


"Какво представлява плъстта? Тя е направена от естествена вълна. Всеки пласт се напластява със сапунена топла вода и се бие върху него. Така се наслагват пласт върху пласт – разказва Марияна Цоловска. – Имаме много оригинални плъсти, които са от XIX век. Даже на някои от тях има годината, когато са направени. За какво се използвали? Това най-често са постелки. Слагали са се вечерно време върху земята и с една обща черга отгоре цялото семейството лягало да спи. Копривщенки били известни и като майсторки на кенето. В Лютовата къща ще видите колекция от тези дантели, шити с игла. За основа се поставя конски косъм."

Пешеходните преходи по пътеките на Средна гора, разходките с магарешка каручка или конна езда в околностите са част от атракциите, които ще разнообразят вашия уикенд в това застинало във времето късче българска земя.

Снимки и видео: Венета Николова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15