Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Целта е нито да простим, нито да забравим“ – Дора, която иска да вдъхне нов живот на Бузлуджа

4
Снимка: Марияна Стоичкова

Монументът на връх Бузлуджа – една от най-разпознаваемите сгради в България, се събужда за нов живот благодарение на 32-годишната Дора Иванова. Младата жена успява да обедини хора с различни професии, българи и чужденци, правителствени и неправителствени организации, за да консервира и върне на обществото този рушащ се символ на социалистическото ни минало, което буди и до днес разногласия в обществото.

Когато за пръв път вижда рушащия се монумент, известен като Чинията на Бузлуджа, Дора е още студентка в Техническия университет в Берлин. Годината е 2014-та и бъдещата архитектка остава изумена от красивите мозайки, белия мрамор и цялостната структура на обекта. "Усетих какъв огромен потенциал има тази сграда и че тя не трябва да бъде оставена да се руши" – спомня си Дора.


Младата жена решава да посвети дипломната си работа на паметника, издигнат през 80-те години на ХХ век като Дом на БКП. Кацнал самотен на върха на планината, той е обявен за една от най-красивите и зловещи изоставени сгради в света. На фасадата ѝ някой е изписал със спрей Forget your past. Какво трябва да забравим, за да започнем на чисто?

Целта не е нито да простим, нито да забравим. Целта е да помним и да говорим, да предаваме тази информация на следващите поколения и да можем в нормален диалог да стигаме до различни възможни гледни точки, да чуем тези позиции. Именно в този цивилизован диалог се крие голямата сила на мястото и на обществото, което да продължи да гледа напред“ – казва Дора Иванова.

Заедно със съмишленици, тя основава фондация "Проект Бузлуджа". Не закъснява и международната подкрепа на каузата Бузлуджа. През 2019 г. фондация Getty – една от най-уважаваните международни институции, занимаващи се с опазване на архитектурния модернизъм в света, финансира изготвяне на план за опазване и управление на сградата с участието на над 100 експерти от 8 държави.

"Вече работим по изпълнението на този план – казва Дора. – Започнахме със спешните мерки по стабилизирането на мозайките, които бяха най-застрашени, заедно с международен реставраторски екип. И сме щастливи, че в момента сме на финалната права. Сега завършваме работата по куполната мозайка, за да се спре разрухата. Актуалната цел тази година е обезопасяване на сградата и отварянето ѝ за посетители. За нас е важно хората да бъдат част от процеса на опазването на паметника. Затова искаме да отворим сградата дори в сегашното ѝ състояние."

Реставраторската дейност в момента се финансира от българската държава. Целта обаче не е да се реабилитира един пропаганден символ от социализма, а да се съхрани за поколенията уникален архитектурен обект, обявен за паметник на културата. Той ще бъде превърнат в място за история, за дискусии и съвременно изкуство. Междувременно Дора и нейните съмишленици организират поредица от инициативи за набиране на средства от дарители, като благотворителни фестивали в района на паметника или кампании под надслов "Осинови мозайка" , "Ти си ключът, отвори Бузлуджа" и пр. Следващата голяма крачка ще бъде проучването на покривната конструкция и изграждане на нов покрив. Всеки може да се включи с дарение, призовава младата архитектка, номинирана за Будител на годината.

"Тази номинация показва, че посланието стига до хората. Защото за мен Бузлуджа е пример как вместо да търсим вина и да се оплакваме от невъзможността да намерим решения на проблема, ние запретваме ръкави, събираме хора и ги решаваме. Силно се надявам всеки да намери своята "Бузлуджа", да запретне ръкави и да стигне до решения или да се включи в каузата на друга "Бузлуджа" и да помогне за създаването на по-добра среда в държавата, в която живеем."

Снимки: Facebook/dora.ivanova.505, БГНЕС, buzludzha-project.com

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Красимир Караилиев от Братислава: Трябва да пазим България и да я показваме на света

Красимир Караилиев е роден в Словакия, но родът му е от България. Потомък е на български градинари, чиято слава се разнася в редица европейски държави към края на ХІХ и в първата половина на ХХ в. Споменът за трудолюбието и изкусното им майсторство е..

публикувано на 01.04.24 в 17:40

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Албанският град Поградец , разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания . Поградец е..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10