Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Веско Ешкенази за новия клип от проекта ˮВ света на музиката“ и концертите в Силистра и Русе

7
Снимка: Диди Андреева

Концертмайсторът на Концертгебау Веско Ешкенази, акордеонистката Вероника Тодорова и диригентът Георги Милтиядов представиха в началото на октомври първия си съвместен видеоклип. Той е върху Dance on the River – авторска пиеса на Вероника, част от проекта  ˮВ света на музиката“. Предстоят последните за 2022 г. концерти от този проект. Предисторията:

ˮВ света на музиката“ е програма, родила се миналата година, когато нашата прекрасна акордеонистка беше гост-солист на юбилейния ми концерт. Тогава и двамата разбрахме, че творческият ни контакт трябва да има продължение  – разказва Веско Ешкенази. – Изпълняваме произведения на Йохан Себастиан Бах, минаваме през различни епохи на класическата музика, а в края дори отиваме към преработки на песни от репертоара на Фреди Меркюри, Майкъл Джексън и др. Наистина е ˮВ света на музиката“. Много съм благодарен на музикантите от Плевенска филхармония за това, че бяха наша опора, базата, необходима да сътворим проекта. Както и на диригента Георги Милтиядов, автор на всички аранжименти, направени специално за цигулка, акордеон и симфоничен оркестър. Програмата представихме в десетина града у нас, а сега – на това удължено лятно турне, предстои да я изпълним в Силистра (19.10) и Русе (21.10). Проектът много се разви в контактите ни с публиката. Произведенията търпят инициатива от страна на изпълнителите, имаме прекрасно разбирателство на сцената и с Вероника, и с оркестъра, и с диригента. 


Другото, което е много важно да споделя: отново с подкрепата на Плевенската филхармония успяхме да направим видеоклип към прекрасното произведение Dance on the River. Избрахме да го заснемем в едно от най-красивите български кътчета – Троянския Балкан, с. Дебнево, с изключително живописна природа.“

В клипа, който можете да видите, на рояла свири Георги Милтиядов, автор и на този аранжимент. Музиката, съчетала джаз с български мелодии и ритми, носи много енергия, радост и позитивизъм. Допълнени от естествения декор на полето, гората, реката и интересното съчетание на тембри.


Снимки:  Диди Андреева

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

"Откакто ти" – пролетно откровение на Преслава Пейчева

Преслава Пейчева не спира да записва нови песни – вече е факт последният ѝ сингъл "Откакто ти" с подчертано клубно звучене. Освен изпълнител, в него тя отново е автор на текста и съавтор на музиката с Ясен Велчев, с когото са заедно и..

публикувано на 31.05.23 в 09:05

Вълкът и седемте козлета оживяват в мюзикъл на 1 юни

Пъстър, весел и много забавен обещава да бъде Международният ден на детето и в Нов български университет. Студентите и техните преподаватели са подготвили мюзикъла „Вълкът и седемте козлета“ на композитора Александър Владигеров-баща по либрето на..

публикувано на 29.05.23 в 09:38

Композиторът Любомир Денев с камерна опера, посветена на Пейо Яворов

Трагичната съдба на един от най-талантливите български поети Пейо Яворов вдъхнови българския композитор Любомир Денев да създаде музиката към камерната опера "Стон или Трагедията на Яворов", чиято премиера е на 29 май от 20 часа на сцената на Летния..

публикувано на 28.05.23 в 10:05