Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българисти от десет държави представят български маршрути в литературен атлас

Снимка: БКИ-Берлин

Изследователи на българския език от десет европейски университета създадоха литературен атлас „Живописна България. Многоезични маршрути“. Освен утвърдени учени от Атина, Варшава, Венеция, Виена, Любляна, Пловдив, Санкт Петербург, София, Страсбург и Хайделберг, в международния екип участват студенти и докторанти, изучаващи български език и култура.

През деветте работни езика на екипите са подредени 14 отделни литературни пътешествия. Атласът информира за всяко от тях, като посочва картата на това пътуване и предлага цялостен прочит на избрани литературни беседи. Включени са текстове с широк хронологичен диапазон - от Средновековието, като „Похвално слово за патриарх Евтимий“, до „Трънски разкази“ /на Петър Делчев/; от лириката на възрожденеца Петко Славейков, през класици като Пейо Яворов и Йордан Йовков до творчеството на съвременни родни автори като поетите Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Румен Леонидов, писателя Георги Господинов и др. „Подобно на Вазовата „Живописна България“ атласът и платформата позволяват чрез свободни комбинации да бъдат създавани нови маршрути от самите потребители в съответствие с личните им предпочитания и културната им подготовка“, посочват създателите му.

Всеки маршрут има превод на български, на принципа на билингвалните издания, а текстовете, предоставени от българските екипи са преведени на английски език. Изданието ще бъде представено на 21 октомври от 19 часа в Българския културен институт в Берлин.

Литературният атлас ще бъде представен в Берлин в присъствието на проф. д.ф.н. Любка Липчева-Пранджева, преподавател по българска литература в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", директор на ACADEMIA IUVENTUTIS; доц. д-р Миряна Александрова Янакиева от Института за литература при БАН. и преподавател в Департамента по славистика на университета в Страсбург и гл. ас. д-р Надежда Стоянова, преподавател по българска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, уточняват домакините.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15