Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на еленския бут събира гости от близо и далеч в планинското градче

Снимка: Общински туристически информационен център град Елена

Над 300 изложители на храни и занаяти показват своята продукция на тридневен празник на еленския бут. След двегодишно прекъсване заради пандемичните мерки, от 21 до 23 октомври балканската община Елена отново приютява гости от близо и далеч за емблематичния празник, каза за БТА кметът Дилян Млъзев.

Богата фолклорна програма, забавни игри за деца и възрастни, с дегустации, томболи и кулинарна изложба са подготвили местните жители

Деликатесът от свинско месо, известен като "еленски бут" заради региона на произход – град Елена, се приготвя във всяко домакинство, по семейни рецепти запазени от миналото. Регистрираните в Българската агенция за безопасност на храните производители са петима, посочва Стелиан Димитров, председател на Управителния съвет на Местния съвет по туризъм. По думите му, интересът към Еленския край, заради екологичната храна и чистия въздух  се увеличава. Доказателство е, че легловата база в хотелите и къщите за гости, която е над 2000, вече е запълнена. Заради хилядите гости, които еленчани очакват в празничните дни, е въведена временна организация на движението, която е оповестена в сайта на общината





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30