Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 български издателства с над 300 заглавия участват в панаира на книгата във Франкфурт

7
Снимка: Facebook /@BulgarianBookAssociation

От 19 до 23 октомври Франкфурт е домакин на традиционния Международен панаир на книгата, считан за най-голямото книжно изложение в света. В тазгодишното му издание участват 7500 изложители, като се очаква до края на седмицата, събитието да бъде посетено от 285 хиляди професионалисти в бранша.

Тази година България се представя с над 150 издателства. Посетителите на българския щанд В88, разположен в хале 4.0, могат да се запознаят с най-добрите образци на класическата и съвременната ни литература. Представени са над 300 заглавия, в т.ч. наградените и номинираните книги от последните две години.

В неделя (23.10) от 11.30 ч. представители на Асоциация "Българска книга" (АБК), която е организатор на нашето участие, ще се срещнат с децата от българските училища във Франкфурт и Майнц, а събитието ще приключи с литературно четене в рамките на кампанията #КаузаГрамотност

"Където има българин – има и българска книга, език и култура. Вярвам, че тревожните данни от последните години във връзка с грамотността са само временна пречка, която може да се преодолее с разпалване на любовта към четенето, както и с националната програма #КаузаГрамотност" – каза председателят на АБК Десислава Алексиева на откриването на форума.

Четенето - все така отсъстващо занимание от свободното време на младите българи

В рамките на панаира във Франкфурт, са осигурени също и възможности за срещи между български и чуждестранни професионалисти в областта на книгоиздаването. Участниците във форума ще дискутират проблеми, свързани с авторското право в интернет, работата с библиотеки и читатели, законодателни инициативи на ЕС и не на последно място – нулевото ДДС върху книгите, което беше препоръчано с директива на Европейската комисия по-рано през тази година.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook /@BulgarianBookAssociation, ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40