Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празник на мавруда в Пловдив

Градски винен фестивал Пловдив
Снимка: Димитър Владимиров,БНР Пловдив

За трета поредна година Пловдив отбелязва празника на вината от местните сортове грозде. Той е посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и стари български сортове, мавруда. Инициативата има за цел да привлече интереса към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, нови технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

Стремежът е празникът да се утвърди като истински значимо събитие в страната, което да даде информация и да насочи различни групи потребители към българското вино. На централния площад в Града под тепетата Urban wine fest представи богата селекция от над 35 български вина от местни сортове, комбинирани с кулинарни изкушения от фермерския пазар и подбрана музика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30