Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин е първа спирка в задгранично минитурне на Васил Спасов трио

Джазмените ще зарадват също публиката в София и Париж

Снимка: БКИ – Берлин

Музикален празник предстои на 27 октомври в залата на Българския културен институт в Берлин. Тогава е втората вечер от представянето на Васил Спасов трио в германската столица. Програмата е съставена изцяло от авторски пиеси на лидера на формацията – известен джаз пианист и композитор, с множество участия в престижни фестивали и концерти в САЩ, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Австрия, Германия, Кувейт, Китай и др.

Васил Спасов
"Поканата за концерта получихме отдавна и затова много се радваме, че най-после ще можем да го осъществим" – сподели Васил Спасов пред Радио България. От него научихме и още подробности за изявите в Берлин:  

ˮИмаме две участия там, едното (на 26.10) е в клуба b-flat (произнася се „би флат“, означава си бемол), който е много известен. Ще открием джем сешъна с авторска програма, която ще включва и пиеси от нашия известен барабанист проф. Христо Йоцов – едно от най-популярните имена в този жанр у нас. Ще свирим заедно със саксофониста Владимир Кърпаров, който от години живее в Берлин и развива голяма дейност там. С него се познаваме отдавна и сме свирили в най-различни проекти. Басистът в групата е Михаил Иванов, за когото мога да кажа, че е сред най-обичаните млади изпълнители в България. Следващата вечер (27.10) е концертът ни в Българския културен институт. За няколко пиеси към триото ще се присъедини и Владимир Кърпаров, като изненада за публиката. Веднага след това, на 28 октомври, почитателите ни в България ще имат възможност да чуят същата програма на концерта ни в столичния клуб "Портрет"."

"Много се радвам, че Радио България отразява концертите. Още повече се радвам, че ще имам възможност да свиря с тези прекрасни музиканти и приятели. В b-flat ще свирим с Васко, Христо и Робин Драганич – хърватин от Канада, който десетилетия живее в Берлин" – сподели емоционално Владимир Кърпаров.

Музикантите се подготвят и за още едно гостуване в чужбина:

"Около две седмици по-късно сме в Париж, този път с барабаниста Атанас Попов, с когото най-често сме на сцената – разказва Васил Спасов. – Ще свирим в Корейския културен институт във френската столица – една хубава зала с чудесни възможности за музициране. Много ще се радваме да се срещнем с публиката и в Берлин, и в Париж. Част от нея ще бъдат представители на българските общности там и със сигурност ще се радват да чуят нещо, което идва от България. Тези срещи винаги са много вълнуващи за нас."

Снимки: Български културен институт – Берлин

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виена е първата спирка от европейското турне на БТР - вижте и останалите

За една от най-известните и любими български рок групи - Б.Т.Р., 2024 г. ще премине под знака на тяхната 30-та годишнина. Музикантите поставиха началото на своя юбилей с голям концерт в края на миналата година в зала 1 на НДК, който премина при..

публикувано на 09.03.24 в 10:15
Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ..

публикувано на 08.03.24 в 16:25

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15