Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1,4 млрд. лв. ще бъдат изразходени за безвъзмездно саниране на жилищни сгради у нас

Снимка: БГНЕС

В началото на месец ноември стартира програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на всички български общини. За целта от Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ са осигурени 1,4 млрд. лв., съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Средствата са предназначени за саниране на жилищни блокове, проектирани преди месец април 1999 г. без значение от вида на строителството. За да се възползват от финансовата помощ техните собственици следва да регистрират сдружение и да изготвят за своя сметка технически паспорт на сградата, както и енергийно обследване.

Подкрепата за енергийна ефективност ще протече в два етапа. При първия може да се кандидатства до края на месец март догодина, като в този случай сдруженията на собствениците ще получат безвъзмездно 100% от средствата за саниране. Вторият етап за кандидатстване ще продължи до края на 2023 г. При него, одобрените жилищни сгради ще получат 80% безвъзмездна финансова помощ от плана, а останалите 20% ще са за сметка на собствениците.

Програмата ще финансира дейности като подмяна на дограми, монтаж на топлинна изолация по стени, покриви и подове, монтиране на възобновяеми енергийни източници, ремонт или подмяна на отоплителни, охладителни и вентилационни системи в общите части на сградата, ремонт на електрическите системи в общите части и монтаж на енергоспестяващо осветление и др..

До средата на месец ноември, ще бъде приета и програма за финансиране на дейности по поставянето на собствени слънчеви панели в подкрепа на българските домакинства, съобщиха от Българската фотоволтаична асоциация. За целта е предвидена сума от 240 млн. лева. От подкрепата ще могат да се възползват енергийно бедните домакинства в страната. Те ще могат да получат пълно финансиране на проекти за изграждане на фотоволтаици в еднофамилни къщи до 15 000 лв. .

Съставил: Венета Николова

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43