Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Есенна София през погледа на двама французи

Снимка: БГНЕС

Какво може да накара двама французи от Париж да посетят София през есента, освен приятелска покана? Жул и Артюр заменят за няколко дни френската столица с българската, за да се насладят на хубавото време и да се докоснат до един по-спокоен и приветлив свят. Казват, че той им напомня разказите на родителите им за 80-те години във Франция. Двамата са на по 27, работят, но успяват да си осигурят кратка почивка, за да опознаят страната ни. Обичат да откриват различни култури, интересуват се от историята, архитектурата, бита в държавите, които посещават.

Жул идва България за четвърти път, по покана на приятелката си – българка, която живее от дълги години в Париж. Първите два пъти е бил на почивка на Черноморието ни, а третото му посещение било в разгара на Covid епидемията, в края на февруари 2022 г. Сега отново е тук и се възползва от топлите есенни дни, особено подходящи за разходка в планината:

Артюр и Жул (с кучето) пред хижа „Момина скала“

“В момента от планината над София се наслаждаваме на есенния залез, който сега откривам за първи път. Преди, освен Черноморието, посетих Пловдив, различни СПА курорти. Лятото естествено е доста оживено – много хора, коли, но българите са доста приятни и приветливи. Откривам постепенно и историческите забележителности и архитектурните паметници от отминалите епохи.“