Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва панорама на бразилската класическа музика в София

Снимка: НМА „Проф. Панчо Владигеров“

От 7 ноември до 5 декември в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще се проведе ˮПанорама на бразилската класическа музика“. Това е третото издание на фестивала, който този път е посветен на историята на Бразилия, по повод 200-годишнината от независимостта на страната. Концертите са пет – всеки понеделник, в рамките на пет седмици. Участват млади изпълнители, студенти в НМА, които ще представят произведения на 35 бразилски композитори, творили през различни епохи.

Преди всеки концерт Хари Кроул – композитор и професор по история на бразилската музика, ще изнася лекция (с превод на български език). Първата от тях е на тема „Изграждането на музикалния вкус: установяване на португалския двор в Бразилия и обявяването на независимостта на Бразилия“ и обхваща периода между 1808 и 1822 г. Солисти в тази първа вечер на фестивала са цигуларите Виктор Тренев и Георги Райчев, а също пианистите Катерина Радева и Петър Дюлгеров.

Проектът се реализира от сдруженията ˮКултура, медии, комуникация“ и ˮЗенон“, в партньорство с НМА и с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и Посолството на Бразилия. Входът е свободен.


Още от категорията

Рок легендите от Сигнал празнуват 45 години с концерт в НДК

"Може би съвсем случайно минах – може би, може би…" Това са първите стихове на Надежда Захариева от песента "Може би" на легендарната група Сигнал. Но съвсем не случайно те са на родната музикална сцена вече 45 години и ще отбележат това с..

публикувано на 07.12.23 в 07:05

С голям фолклорен концерт Христофор Раданов празнува 80-ия си рожден ден

Диригентът и композитор Христофор Раданов ще отпразнува тази вечер 80-ата си годишнина с авторски концерт в Първо студио на Българското национално радио. Заедно с Оркестъра за народна музика на БНР, чийто ръководител е от 1991 до 2011 г., ще се..

публикувано на 07.12.23 в 06:35

Вокална старинна музика ще звучи в Първо студио на БНР

Вокалният ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI ще изпълни тази вечер в Първо студио на Българското национално радио мадригали, вилансикос, шансони и партеси от франко-фламандски, испански и източнославянски творци. Неговият концерт De este a oeste (“От изток..

публикувано на 06.12.23 в 08:05