Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва панорама на бразилската класическа музика в София

Снимка: НМА „Проф. Панчо Владигеров“

От 7 ноември до 5 декември в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще се проведе ˮПанорама на бразилската класическа музика“. Това е третото издание на фестивала, който този път е посветен на историята на Бразилия, по повод 200-годишнината от независимостта на страната. Концертите са пет – всеки понеделник, в рамките на пет седмици. Участват млади изпълнители, студенти в НМА, които ще представят произведения на 35 бразилски композитори, творили през различни епохи.

Преди всеки концерт Хари Кроул – композитор и професор по история на бразилската музика, ще изнася лекция (с превод на български език). Първата от тях е на тема „Изграждането на музикалния вкус: установяване на португалския двор в Бразилия и обявяването на независимостта на Бразилия“ и обхваща периода между 1808 и 1822 г. Солисти в тази първа вечер на фестивала са цигуларите Виктор Тренев и Георги Райчев, а също пианистите Катерина Радева и Петър Дюлгеров.

Проектът се реализира от сдруженията ˮКултура, медии, комуникация“ и ˮЗенон“, в партньорство с НМА и с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и Посолството на Бразилия. Входът е свободен.


Още от категорията

"Как да те намеря" – новият сингъл на Крис Гран

Кристиан Грънчаров е музикален изпълнител и автор на песни, който твори под псевдонима Kris Gran . Насочен е към създаването на нова българска музика в поп жанра, с примеси от много други стилове като рок, R'n'B, хип-хоп, фънк и др. Участва във..

публикувано на 06.02.23 в 10:15
Н. Пр.Нарахира Хираши и маестра Венеция Караманова

Диригентката на Детския хор на БНР Венеция Караманова е удостоена с държавния японски орден

На официална церемония в посолството на Япония в България извънредният и пълномощен посланик Нарахира Хироши връчи държавния японски орден "Изгряващо слънце, златни и сребърни лъчи" на главния диригент на Детския хор на Българското национално радио -..

публикувано на 03.02.23 в 17:01

"Ой, девойче" на DJ Тишо и "Гласове на традицията" е номер 1 в международна класация

Българска песен е номер едно в международна класация за денс, хаус и електронна музика. Популярната френска платформа Promo Club е отредила първото място за месец януари 2023 г. на клубния ремикс на песента "Ой девойче", изпълнена от българската..

публикувано на 03.02.23 в 09:15