Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва панорама на бразилската класическа музика в София

Снимка: НМА „Проф. Панчо Владигеров“

От 7 ноември до 5 декември в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще се проведе ˮПанорама на бразилската класическа музика“. Това е третото издание на фестивала, който този път е посветен на историята на Бразилия, по повод 200-годишнината от независимостта на страната. Концертите са пет – всеки понеделник, в рамките на пет седмици. Участват млади изпълнители, студенти в НМА, които ще представят произведения на 35 бразилски композитори, творили през различни епохи.

Преди всеки концерт Хари Кроул – композитор и професор по история на бразилската музика, ще изнася лекция (с превод на български език). Първата от тях е на тема „Изграждането на музикалния вкус: установяване на португалския двор в Бразилия и обявяването на независимостта на Бразилия“ и обхваща периода между 1808 и 1822 г. Солисти в тази първа вечер на фестивала са цигуларите Виктор Тренев и Георги Райчев, а също пианистите Катерина Радева и Петър Дюлгеров.

Проектът се реализира от сдруженията ˮКултура, медии, комуникация“ и ˮЗенон“, в партньорство с НМА и с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и Посолството на Бразилия. Входът е свободен.


Още от категорията

"Усмихни се" – винаги има защо!

Още с появата си в първото музикално реалити шоу в България "Стар Академи" през 2005 г., Вяра Панталеева прикова вниманието ни не само с мощния си глас, но и с убедителната емоция, която влага във всяко свое изпълнение. Избрала пътя на..

публикувано на 06.06.23 в 10:05

Започват Бургаските музикални празници “Емил Чакъров 2023”

С операта “Самсон и Далила” от Камий Сен-Санс тази вечер на сцената на Летния театър в Бургас ще бъдат открити Бургаските музикални празници “Емил Чакъров 2023”. В шестнайсетото издание на фестивала, носещ името на именития български диригент, са..

публикувано на 06.06.23 в 06:30

Дичо и „И след съня“ – силно послание и красиво видео

"И след съня" е първата песен на Дичо за 2023 г. Тя е всичко, което очакваме от певеца с кадифен глас: завладяваща мелодия, силен текст, въздействащо видео и виртуозно изпълнение. Дичо създава музиката, а за текста и аранжимента го..

публикувано на 05.06.23 в 09:15