Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва панорама на бразилската класическа музика в София

Снимка: НМА „Проф. Панчо Владигеров“

От 7 ноември до 5 декември в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще се проведе ˮПанорама на бразилската класическа музика“. Това е третото издание на фестивала, който този път е посветен на историята на Бразилия, по повод 200-годишнината от независимостта на страната. Концертите са пет – всеки понеделник, в рамките на пет седмици. Участват млади изпълнители, студенти в НМА, които ще представят произведения на 35 бразилски композитори, творили през различни епохи.

Преди всеки концерт Хари Кроул – композитор и професор по история на бразилската музика, ще изнася лекция (с превод на български език). Първата от тях е на тема „Изграждането на музикалния вкус: установяване на португалския двор в Бразилия и обявяването на независимостта на Бразилия“ и обхваща периода между 1808 и 1822 г. Солисти в тази първа вечер на фестивала са цигуларите Виктор Тренев и Георги Райчев, а също пианистите Катерина Радева и Петър Дюлгеров.

Проектът се реализира от сдруженията ˮКултура, медии, комуникация“ и ˮЗенон“, в партньорство с НМА и с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и Посолството на Бразилия. Входът е свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Очевидното аз и ти"

Името на групата Two Hours Away идва от двата часа разлика между София и Лондон - градовете, в които преди години учат приятелите Александър Данев и Константин Христов. Желанието им да създават заедно музика прераства в събирането на група, с която да..

публикувано на 08.02.24 в 10:15

ОНМ на БНР представя тайните на тамбурата

Истински празник очаква почитателите на българския фолклор на 8 февруари от 19 часа. Тогава Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи четвъртото издание от проекта "Тайните на българските инструменти", този път –..

публикувано на 07.02.24 в 08:10

"В ритъма"

Сега ще се впуснем "В ритъма" с Миглена Данова. Тя от малка обича музиката и живее с нея, но решава да реализира първия си творчески опит едва по време на пандемията. "В ритъма" е песен по неин текст, а музиката Миглена създава заедно с Ицо Любенов...

публикувано на 06.02.24 в 10:15