В Ямбол беше открита първата в страната изложба с български кулинарни печатни издания от 1870 година до наши дни. Експонатите са част от уникална сбирка, собственост на колекционера Марин Лесев. В течение на повече от три десетилетия той събира български кулинарни печатни издания. До момента колекцията му наброява над 8 хиляди книги, списания и вестници със стари български кулинарни рецепти. Заради огромния обем са изложени 240 от тях.
Експозицията представя традиционни практики на българските кулинари, готвачи и професионалисти в сферата на храните, консервирането и ресторантьорството от втората половина на XIX век до днес. Изложени са печатни издания и ръкописи, които са служили за вдъхновение на няколко поколения кулинари и майстори от съвременната българска история.
“В България, както и по света има тенденция към търсене на автентичното, на позабравения вкус” - каза в интервю пред БНР Стара Загора заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който присъства на официалното откриване на събитието и добави:
“Целта на една такава инициатива е да се даде видимост на позабравените български продукти и рецепти. В разговори колекционерът е споделял, че преди близо100 години е имало сходна тенденция - българите са започнали да търсят повече информация за това как се съхраняват, консервират такива продукти. А това е изключително важно, защото тези традиционни български продукти и начинът на тяхното приготвяне и съхранение са това, което ни прави уникални. Тази изложба и тази литература са една много добра база за развитието на кулинарния туризъм в България.“
По време на изложбата могат да се дегустират традиционни ястия от региона на Ямболска област, приготвени от местни млади кулинари. През вековете Ямбол / Югоизточна България/ се е прославил с шкембе чорбата, ямболските милинки, халвата, курбан чорбата, траханата, гьозлемите, имамбаялдъ, гювеча, гюведжетата, катмите, баниците, търнаклиите, тиквениците, козунака.
“Кулинарният туризъм е визитната картичка на България пред света“ - каза Георги Събев, и добави, че в момента се финализира рамкова програма за развитието на кулинарен туризъм, която има за цел популяризирането на местните и регионалните традиционни продукти в страната. За целта ще бъде изготвена и дигитална кулинарна карта на България. Според него всеки регион у нас има потенциал за развитие на кулинарния туризъм.
“В Източна България и по Черноморието, примерно, имаме традиционни рибни продукти и техните начини на съхранение. В планинските региони има по-специфичен климат, който допринася за разнообразие от продукти от месо – например сурово сушените колбаси там съхнат по определен начин. В равнината пък има повече продукти и подправки, които също са се използвали като консерванти. Кулинарният туризъм е насочен както към чуждите, така и към българските туристи, които търсят традиционното, старото. Уеднаквяването на продуктите накара българския потребител да търси нещо различно, забравения вкус.”
Интересната кулинарна изложба ще остане експонирана в Безистена в Ямбол до 10 декември. Нейни организатори са Община Ямбол и фондация „Ямбол – вкус и традиции“.
Съставил: Венета Николова /по интервю на Зорница Семерджиева от БНР Стара Загора/
Снимки: Facebook /Марин ЛесевВ Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита фотоизложбата „По следите на Михайло Парашчук“, посветена на творчеството на украинския скулптор и неговия принос към българската архитектура...
За двадесет и трета година екипът на „Банско филм фест“ ще пренесе публиката до едни от най-екстремните точки на света посредством 75 филма от 39 държави. "Всички те са премиерни, за част от тях прожекциите в Банско ще са световни премиери", каза за..
Милена Селими, преводачката на албански език на романа "Времеубежище" на Георги Господинов, която е и представителят на българите в Комитета на националните малцинства в Албания, получи наградата за най-добър превод през 2024 г. от провеждащия се в..