Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложба в Ямбол предлага разходка в кулинарното минало на България

4
Снимка: Facebook /Марин Лесев

В Ямбол беше открита първата в страната изложба с български кулинарни печатни издания от 1870  година до наши дни. Експонатите са част от уникална сбирка, собственост на колекционера Марин Лесев. В течение на повече от три десетилетия той събира български кулинарни печатни издания. До момента колекцията му наброява над 8 хиляди книги, списания и вестници със стари български кулинарни рецепти. Заради огромния обем са изложени 240 от тях.

Марин Лесев

Експозицията представя традиционни практики на българските кулинари, готвачи и професионалисти в сферата на храните, консервирането и ресторантьорството от втората половина на XIX век до днес. Изложени са печатни издания и ръкописи, които са служили за вдъхновение на няколко поколения кулинари и майстори от съвременната българска история.

В България, както и по света има тенденция към търсене на автентичното, на позабравения вкус- каза в интервю пред БНР Стара Загора заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който присъства на официалното откриване на събитието и добави:

“Целта на една такава инициатива е да се даде видимост на позабравените български продукти и рецепти. В разговори колекционерът е споделял, че преди близо100 години е имало сходна тенденция - българите са започнали да търсят повече информация за това как се съхраняват, консервират такива продукти. А това е изключително важно, защото тези традиционни български продукти и начинът на тяхното приготвяне и съхранение са това, което ни прави уникални. Тази изложба и тази литература са една много добра база за развитието на кулинарния туризъм в България.“