Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Ямбол предлага разходка в кулинарното минало на България

4
Снимка: Facebook /Марин Лесев

В Ямбол беше открита първата в страната изложба с български кулинарни печатни издания от 1870  година до наши дни. Експонатите са част от уникална сбирка, собственост на колекционера Марин Лесев. В течение на повече от три десетилетия той събира български кулинарни печатни издания. До момента колекцията му наброява над 8 хиляди книги, списания и вестници със стари български кулинарни рецепти. Заради огромния обем са изложени 240 от тях.

Марин Лесев

Експозицията представя традиционни практики на българските кулинари, готвачи и професионалисти в сферата на храните, консервирането и ресторантьорството от втората половина на XIX век до днес. Изложени са печатни издания и ръкописи, които са служили за вдъхновение на няколко поколения кулинари и майстори от съвременната българска история.

В България, както и по света има тенденция към търсене на автентичното, на позабравения вкус- каза в интервю пред БНР Стара Загора заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който присъства на официалното откриване на събитието и добави:

“Целта на една такава инициатива е да се даде видимост на позабравените български продукти и рецепти. В разговори колекционерът е споделял, че преди близо100 години е имало сходна тенденция - българите са започнали да търсят повече информация за това как се съхраняват, консервират такива продукти. А това е изключително важно, защото тези традиционни български продукти и начинът на тяхното приготвяне и съхранение са това, което ни прави уникални. Тази изложба и тази литература са една много добра база за развитието на кулинарния туризъм в България.“

Кървавица от бял дроб с ориз по рецепта от 1939 г.

По време на  изложбата могат да се дегустират традиционни ястия от региона на Ямболска област, приготвени от местни млади кулинари. През вековете Ямбол / Югоизточна България/ се е прославил с шкембе чорбата, ямболските милинки, халвата, курбан чорбата, траханата, гьозлемите, имамбаялдъ, гювеча, гюведжетата, катмите, баниците, търнаклиите, тиквениците, козунака.

Кулинарният туризъм е визитната картичка на България пред света“ - каза Георги Събев, и добави, че в момента се  финализира рамкова програма за развитието на кулинарен туризъм, която има за цел популяризирането на местните и регионалните традиционни продукти в страната. За целта ще бъде изготвена и дигитална кулинарна карта на България.  Според него всеки регион у нас има потенциал за развитие на кулинарния туризъм.

“В Източна България и по Черноморието, примерно, имаме традиционни рибни продукти и техните начини на съхранение. В планинските региони има по-специфичен климат, който допринася за разнообразие от продукти от месо – например сурово сушените колбаси там съхнат по определен начин. В равнината пък има повече продукти и подправки, които също са се използвали като консерванти. Кулинарният туризъм е насочен както към чуждите, така и към българските туристи, които търсят традиционното, старото. Уеднаквяването на продуктите накара българския потребител да търси нещо различно, забравения вкус.”

Интересната кулинарна изложба ще остане експонирана в Безистена в Ямбол до 10 декември. Нейни организатори са Община Ямбол и фондация „Ямбол – вкус и традиции“.

Съставил: Венета Николова /по интервю на Зорница Семерджиева от БНР Стара Загора/

Снимки: Facebook /Марин Лесев
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25