Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Духовни мостове" – Балкански фестивал на камерната музика

Снимка: Pixabay

На 10 ноември в Двореца на културата – гр. Перник ще се проведе второто издание на фестивала "Духовни мостове", в което ще бъдат представени произведения на композитори от шест балкански страни.

Премиерно ще прозвучи Квинтет за флейта, кларинет, цигулка, виолончело и пиано от Мехмет Немутлу – Турция. В програмата е включена също пиесата ˮПредградие“ за пиано на четири ръце от хърватката Саня Дракулич , Трио за цигулка, кларинет и пиано на Жарко Миркович – Черна гора, Трио за кларинет, виолончело и пиано на Никос Дрелас – Гърция. Сред изпълнителите са Сара Паносян – цигулка, Росен Идеалов – кларинет, Георгита Бояджиева – виолончело, Иван Керековски – пиано, Мартин Павлов - флейта и клавирно дуо Щерева-Симеонова. Камерният оркестър ˮОрфей“ от града-домакин ще изпълни ˮАнтичен танц“ за струнен оркестър от албанския композитор Васил Толе  под диригентството на Танас Чачи – също от Албания. А под диригентската палка на Райчо Христов ще прозвучи произведението на Ценко Минкин ˮРъченица за струнен оркестър“, посветено на българския класик Петко Стайнов.

Организатори са Съюзът на българските композитори и Община Перник.

Редактор: Албена Безовска


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Къде остана детството"

Лятото влиза днес в класните стаи, заедно с усмивките на децата… Първият учебен ден винаги е повод за вълнение – както за най-малките, които за първи път пристъпват училищния праг, така и за по-възрастните, които с умиление си припомнят онези вълшебни..

публикувано на 16.09.24 в 10:15

"Цветен пейзаж" – за Мери Бойс Бенд лятото продължава до 25 октомври

Мери Бойс Бенд казват, че тази година лятото ще продължи до 25 октомври – защото традиционният им концерт, в който пеят с пълно гърло емблематичния си рефрен "Отива си лятото, идва есента", ще се състои тогава, на 25 октомври, в София, и ще..

публикувано на 15.09.24 в 10:15

Железопътната гара в Пловдив се превръща в сцена за любопитен концерт

Централната жп гара в Пловдив посреща популярните групи X-R@Y и Уикеда за безплатен концерт на 14 септември. Освен тях публиката ще има възможност да види и два фолклорни състава – „Равнец“ и „Климентина“. Това е трето събитие по проекта..

публикувано на 14.09.24 в 10:15