Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Духовни мостове" – Балкански фестивал на камерната музика

Снимка: Pixabay

На 10 ноември в Двореца на културата – гр. Перник ще се проведе второто издание на фестивала "Духовни мостове", в което ще бъдат представени произведения на композитори от шест балкански страни.

Премиерно ще прозвучи Квинтет за флейта, кларинет, цигулка, виолончело и пиано от Мехмет Немутлу – Турция. В програмата е включена също пиесата ˮПредградие“ за пиано на четири ръце от хърватката Саня Дракулич , Трио за цигулка, кларинет и пиано на Жарко Миркович – Черна гора, Трио за кларинет, виолончело и пиано на Никос Дрелас – Гърция. Сред изпълнителите са Сара Паносян – цигулка, Росен Идеалов – кларинет, Георгита Бояджиева – виолончело, Иван Керековски – пиано, Мартин Павлов - флейта и клавирно дуо Щерева-Симеонова. Камерният оркестър ˮОрфей“ от града-домакин ще изпълни ˮАнтичен танц“ за струнен оркестър от албанския композитор Васил Толе  под диригентството на Танас Чачи – също от Албания. А под диригентската палка на Райчо Христов ще прозвучи произведението на Ценко Минкин ˮРъченица за струнен оркестър“, посветено на българския класик Петко Стайнов.

Организатори са Съюзът на българските композитори и Община Перник.

Редактор: Албена Безовска


БНР подкасти:

Още от категорията

Отиде си композиторът Андрей Дреников

Композиторът и музикант Андрей Дреников почина на 73 г., предаде БТА. Роден е в София, в семейство на професионални музиканти. Завършва Българската държавна консерватория с цигулка. Още като ученик свири като концертмайстор и солист в камерни..

публикувано на 20.11.23 в 10:13

Балканска музика и артисти от световна величина на SoFestWinter в София

Фестивалът SoFest отново е тук, този път със своето зимно издание. От 17 до 19 ноември в Sofia Live Club в столицата, SoFest Winter ще ни срещне с най-доброто от балканската музикална сцена с три международни проекта, включващи артисти от световна..

публикувано на 17.11.23 в 10:15

Околосветско пътешествие с Живко Петров Трио и "On the way"

Пътят и посоката все по-често вълнуват джаз пианиста и композитор Живко Петров. Две години след като Живко Петров Трио (JP3) ни дадоха нова посока с албума "Change the way", сега е време за пътешествие до някои от най-вълнуващите места с новия "On the..

публикувано на 15.11.23 в 10:15