Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Духовни мостове" – Балкански фестивал на камерната музика

Снимка: Pixabay

На 10 ноември в Двореца на културата – гр. Перник ще се проведе второто издание на фестивала "Духовни мостове", в което ще бъдат представени произведения на композитори от шест балкански страни.

Премиерно ще прозвучи Квинтет за флейта, кларинет, цигулка, виолончело и пиано от Мехмет Немутлу – Турция. В програмата е включена също пиесата ˮПредградие“ за пиано на четири ръце от хърватката Саня Дракулич , Трио за цигулка, кларинет и пиано на Жарко Миркович – Черна гора, Трио за кларинет, виолончело и пиано на Никос Дрелас – Гърция. Сред изпълнителите са Сара Паносян – цигулка, Росен Идеалов – кларинет, Георгита Бояджиева – виолончело, Иван Керековски – пиано, Мартин Павлов - флейта и клавирно дуо Щерева-Симеонова. Камерният оркестър ˮОрфей“ от града-домакин ще изпълни ˮАнтичен танц“ за струнен оркестър от албанския композитор Васил Толе  под диригентството на Танас Чачи – също от Албания. А под диригентската палка на Райчо Христов ще прозвучи произведението на Ценко Минкин ˮРъченица за струнен оркестър“, посветено на българския класик Петко Стайнов.

Организатори са Съюзът на българските композитори и Община Перник.

Редактор: Албена Безовска


БНР подкасти:

Още от категорията

"Темен Гюро"

Българският фолклор и неговото претворяване отдавна вълнува музиканти от всички жанрове. Сред тях е и Явор Русинов – композитор, аранжор и продуцент, известен като пионер в смесването на родни фолк мотиви с модерна музика.  Началото на тези негови..

публикувано на 10.11.23 в 10:15

Глътка "Кислород" в Лондон – група Остава представя най-новия си албум

Две любими родни рок групи от различни поколения ще зарадват почитателите си в Лондон на 10 ноември. След редица концерти у нас, група Остава ще представи най-новия си албум "Кислород" за първи път в британската столица с концерт в клуб "The..

публикувано на 09.11.23 в 10:15

Любо Киров приключва успешното си турне с три концерта в София

Любо Киров ще завърши определяното като супер успешно "Турне 2023" с три големи концерта в зала 1 на НДК – на 8, 9 и 10 ноември. Те ще бъдат кулминацията на посетения от над 12 000 души концертен маратон. Чрез напълно разпродадени зали в по-големите..

публикувано на 07.11.23 в 10:15