Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сок от планински лимон, арония или дюля – защо не е лесно да си биопроизводител у нас

Снимка: Pixabay

Ако посетите нашенски фермерски пазар, ще останете впечатлени от невероятното разнообразие от типично български биопродукти. Спектърът е широк – от натурална козметика и напитки, до био храни и дори лечебни препарати по рецепти от народната медицина.

Да си биопроизводител в България обаче си е истинско предизвикателство, научаваме от Пенка Цочева от град Троян. През 2005 година върху собствена земя, тя засажда първите декари арония, ябълки и сливи, започва да отглежда и дюли. По-късно решава да обогати палитрата си с една нетипична за географските ни ширини култура - планински лимон, който чудесно вирее на 1000 метра височина сред суровия климат на Троянския Балкан. “Планинският лимон стана хит покрай респираторните заболявания като ковида, грипа и пневмониите“- казва Пенка. Биопродукцията от нейната ферма обаче трудно намира пазар, затова тя решава да затвори цикъла на производство:

“От 2012 г. се заех да правя цех и докато го узаконя и го съобразя с всички изисквания на Агенция по храните мина година. През 2013 г. закупих австрийски машини за производство на сокове и в момента произвеждаме голямо разнообразие от артикули. Но продукцията бавно се пласира на пазара, тъй като соковете ни са по-скъпи от обикновените, които пък са пълни с консерванти и са “боичка водичка“. Освен това все още българинът няма достатъчно добра здравна култура. Но търсенето расте, особено след пандемията“ – казва Пенка Цочева.


След сериозния пик през 2017 г., делът на биопродукцията в България се е свил значително от 7% , до сегашните 1,5%, алармират отБългарската асоциация "Биопродукти". Затова пък търсенето е голямо и вносът от чужбина расте. Масова практика е български био суровини да се изнасят на безценица зад граници и там да се преработват. После, под формата на готов артикул, те се появяват у нас, подбивайки по този начин пазара на биопродуктите madeinBG.

“Биоземеделието е с по-ниски добиви и с далеч по-висока цена на крайния продукт“ – казва Пенка. Подобно на нейните колеги, и тя разчита на подкрепа от страна на държавата. Но заради установени схеми на измами в сектора, през последните години държавата упражнява свръх регулация, която спъва и обезсърчава производителите:

“Много са ниски субсидиите за биопроизводители, а имаше и празни години, когато Министерството на земеделието не разполагаше със средства за биологични култури. Това ни се отрази тежко. Нашата стока постоянно се контролира. Всяка години имаме нови сертификати за всичко – както за биоземеделието, така и за производството на соковете. Текат непрестанни проверки за качеството и пр.. Срещаме сериозен проблем и с изискванията на РЗИ, свързани с описанието на артикулите. Сега вече не трябвало на етикетите да пише, че продуктът ни е 100% био. Това ни поставя в още по-неравностойно положение спрямо производители на евтините и много по-некачествени сокове“- казва Пенка Цочева.

Така, пред нейния 100% натурален планински лимон с доказани здравословни качества, отглеждан и преработен по всички стандарти на ЕС, вероятно българският неособено платежоспособен потребител ще предпочете по-евтините вносни сокове, наблъскани с есенции, захар и какви ли не добавки. Пенка обаче не губи надежда, защото за нея биопроизводството е по-скоро призвание, отколкото бизнес.

Снимки: Pixabay, aroniabg.eu



По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

И чуждестранни съседи ще седнат на "Голямата маса" в София в събота

"Голямата маса: Една общност" е посланието на последното четвърто издание на инициативата за тази година, което ще се проведе в събота (20 септември). Сто и двайсет метровата трапеза ще бъде разпъната на столичната улица "Оборище" в отсечката..

публикувано на 18.09.25 в 07:00

Юбилейният 10-и "Капана фест" в Пловдив очаква своите гости

Юбилейното десето издание на "Капана фест" в Пловдив започва на 18 септември на моста над ул. "Гладстон", съобщават от екипа на фестивала. "Капана фест" е фестивал в сърцето на града, вдъхващ живот на забравено градско пространство в квартал..

публикувано на 18.09.25 в 06:45

Тракийският университет е домакин на семинар "Млечно говедовъдство: Опитът на САЩ"

Тракийският университет в Стара Загора днес е домакин на работен семинар на тема "Млечно говедовъдство: Генетика и икономика. Опитът на САЩ", съобщи учебното заведение. Форумът е организиран съвместно с представителството на Американския департамент..

публикувано на 18.09.25 в 06:00