Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР започва 70-ия си сезон с пъстър празничен концерт

Калейдоскоп от гласове и инструменти в концерта на 14 ноември

Снимка: БНР

През 2022 г. Оркестърът за народна музика при БНР празнува седем десетилетия от своето създаване. На тази бележита годишнина е посветен двойният албум, събрал записи от последните десет години, както и концертът, с който се открива 70-ия сезон на състава. Събитието е на 14 ноември, в столичната зала ˮБългария“. И в албума, и в концертната програма участват някои от най-известните български певци и инструменталисти.

ˮЗа концерта сме поканили артисти от различни генерации – акордеониста Петър Ралчев, певците Данислав Кехайов, Тодор Кожухаров, Цветанка Варимезова, Галина Дурмушлийска, Дарина Славчева, Нели Андреева, Христо Косашки, Петя Панева и много, много други“ – разказва диригентът Димитър Христов, комуто се падна нелеката задача да представи в една вечер богатата история на оркестъра.

ˮПравим един пъстър калейдоскоп от гласове и инструменти, много е шарена програмата – продължава маестрото. – Пеят солисти от всички фолклорни области, представители на различни поколения. Специално участие в концерта ще вземе ˮМистерията на българските гласове“. ОНМ на БНР има една обща ˮпъпна връв“ с този състав. Преди 70 години се създава Ансамбъл за народни песни и танци, част от който е този женски народен хор, започнал самостоятелен творчески живот през 1992 г. Направих подбора на изпълнителите и произведенията с чувството на отговорност към нивото и авторитета на ОНМ на БНР. Не е лесно да се представи 70-годишен юбилей – това е дълга история, цял един живот. Мисля, че се справихме добре, заедно с продуцента Кристиян Неделчев, колегите от оркестъра и целия екип, който участва в подготовката на събитието. На концерта ще звучи много красива музика.“


Сред участниците е и родопският певец Димитър Арнаудов, който е едно от откритията на продуцентския екип на БНР. Наскоро младият изпълнител направи първите си записи с Оркестъра за народна музика на БНР. Ето и една от песните, които ще прозвучат в празничната вечер.

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Представят новия компактдиск на БНР "Български оперни гласове" в зала "България"

"ОПЕРНА ГАЛА" ни очаква тази вечер (8.12) в софийската зала "България". Три от музикалните състави на БНР – Симфоничният оркестър, Смесеният хор и Детският хор – представят новия компактдиск на БНР "Български оперни гласове". Солистите са световно..

публикувано на 08.12.23 в 10:15

Рок легендите от Сигнал празнуват 45 години с концерт в НДК

"Може би съвсем случайно минах – може би, може би…" Това са първите стихове на Надежда Захариева от песента "Може би" на легендарната група Сигнал. Но съвсем не случайно те са на родната музикална сцена вече 45 години и ще отбележат това с..

публикувано на 07.12.23 в 07:05

С голям фолклорен концерт Христофор Раданов празнува 80-ия си рожден ден

Диригентът и композитор Христофор Раданов ще отпразнува тази вечер 80-ата си годишнина с авторски концерт в Първо студио на Българското национално радио. Заедно с Оркестъра за народна музика на БНР, чийто ръководител е от 1991 до 2011 г., ще се..

публикувано на 07.12.23 в 06:35