Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР започва 70-ия си сезон с пъстър празничен концерт

Калейдоскоп от гласове и инструменти в концерта на 14 ноември

Снимка: БНР

През 2022 г. Оркестърът за народна музика при БНР празнува седем десетилетия от своето създаване. На тази бележита годишнина е посветен двойният албум, събрал записи от последните десет години, както и концертът, с който се открива 70-ия сезон на състава. Събитието е на 14 ноември, в столичната зала ˮБългария“. И в албума, и в концертната програма участват някои от най-известните български певци и инструменталисти.

ˮЗа концерта сме поканили артисти от различни генерации – акордеониста Петър Ралчев, певците Данислав Кехайов, Тодор Кожухаров, Цветанка Варимезова, Галина Дурмушлийска, Дарина Славчева, Нели Андреева, Христо Косашки, Петя Панева и много, много други“ – разказва диригентът Димитър Христов, комуто се падна нелеката задача да представи в една вечер богатата история на оркестъра.

ˮПравим един пъстър калейдоскоп от гласове и инструменти, много е шарена програмата – продължава маестрото. – Пеят солисти от всички фолклорни области, представители на различни поколения. Специално участие в концерта ще вземе ˮМистерията на българските гласове“. ОНМ на БНР има една обща ˮпъпна връв“ с този състав. Преди 70 години се създава Ансамбъл за народни песни и танци, част от който е този женски народен хор, започнал самостоятелен творчески живот през 1992 г. Направих подбора на изпълнителите и произведенията с чувството на отговорност към нивото и авторитета на ОНМ на БНР. Не е лесно да се представи 70-годишен юбилей – това е дълга история, цял един живот. Мисля, че се справихме добре, заедно с продуцента Кристиян Неделчев, колегите от оркестъра и целия екип, който участва в подготовката на събитието. На концерта ще звучи много красива музика.“


Сред участниците е и родопският певец Димитър Арнаудов, който е едно от откритията на продуцентския екип на БНР. Наскоро младият изпълнител направи първите си записи с Оркестъра за народна музика на БНР. Ето и една от песните, които ще прозвучат в празничната вечер.

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

"Как да те намеря" – новият сингъл на Крис Гран

Кристиан Грънчаров е музикален изпълнител и автор на песни, който твори под псевдонима Kris Gran . Насочен е към създаването на нова българска музика в поп жанра, с примеси от много други стилове като рок, R'n'B, хип-хоп, фънк и др. Участва във..

публикувано на 06.02.23 в 10:15
Н. Пр.Нарахира Хираши и маестра Венеция Караманова

Диригентката на Детския хор на БНР Венеция Караманова е удостоена с държавния японски орден

На официална церемония в посолството на Япония в България извънредният и пълномощен посланик Нарахира Хироши връчи държавния японски орден "Изгряващо слънце, златни и сребърни лъчи" на главния диригент на Детския хор на Българското национално радио -..

публикувано на 03.02.23 в 17:01

"Ой, девойче" на DJ Тишо и "Гласове на традицията" е номер 1 в международна класация

Българска песен е номер едно в международна класация за денс, хаус и електронна музика. Популярната френска платформа Promo Club е отредила първото място за месец януари 2023 г. на клубния ремикс на песента "Ой девойче", изпълнена от българската..

публикувано на 03.02.23 в 09:15