Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Европейски Playback театрален фестивал” в София

От 17 до 20 ноември Регионалният център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” ще бъде домакин на едно нестандартно театрално събитие – “Европейски Playback театрален фестивал София 2022”. Всички представления в столичното арт пространство ще се играят на английски език.

Playback театърът (to play it back - да изиграеш отново) е импровизационен театър, основаващ се на личните истории на хората от публиката. На живо и спонтанно се изпълнява и музиката към тях. Този жанр има структура, форма и ритъм, но няма сценарий. Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите, за да успеят чрез креативността си да “върнат обратно” разказаните истории. Изобщо рlayback театърът дава възможност на всеки да избере ролята си - дали да бъде участник, главен герой или зрител.

Програмата на фестивала включва церемонии за неговото откриване и закриване, както и избор от 9 групи, 18 уъркшопове, 9 представления, музика или Playback джем сесии. Ще участват театрални формации и актьори от България, Унгария, Изрaел, Нидерландия, Норвегия, Русия, Швеция и Швейцария. Поканени са 27 обучители от няколко континента,съобщават организаторите от сдружение “Творци” и рlayback театър “Тук и сега”.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook/Playback Theatre "Here and Now"
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37