Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 популярни български ястия, които могат да ви се сторят … странни

Българската кухня е кръстоска между ориенталската и европейската, затова може да се каже, че е универсална. Най-популярните нашенски храни като баница, шопска салата, кебапче, кюфте, лютеница и пр. се харесват на почти всеки. Но някои популярни български ястия, будят противоречиви реакции сред чужденците. Ето 5 от тях:

Таратор

Тази студена супа (дори понякога се сервира с лед) се консумира най-вече през лятото. Приготвя се от българско кисело мляко, съдържащо прословутия Лактобацилус булгарикус, заради който то е естествен пробиотик с благотворно влияние върху човека. Добавя се малко вода и се нарязват на ситни кубчета, или настъргват, пресни градински краставици, натрошават се орехи, добавя се хубав зехтин, всичко се поръсва с копър и готово! Но да не забравяме чесъна! Защото принципът е „Колкото повече чесън, толкова по-добре“!

Попара

Няма по-икономична, сгряваща стомаха, енергийна и най-вече типично българска закуска! Натрошавате изсъхнал хляб или сухар в купичка, добавяте изкиснато краве сирене, малко масълце, малко захар и заливате всичко с горещ билков чай /или вода/. След това захлупвате с чиния, за да омекне, хапвате и сте заредени за предизвикателствата на деня. Всяко българско бебе до ден днешен се захранва с попара. В миналото, вместо за закуска се давала на децата за вечеря. И вместо с билков чай, често заливали попарата с … червено винце, та да спи спокойно рожбата.

Боза

Въпросната кафеникава течност е сладка, гъста и резлива. Върви много с баничка и е неустоимо изкушение за мнозина. На други обаче, питието може да се стори … блудкаво. Напитката е характерна за Балканите и се смята, че датира още от 10 век. В наши дни бозата се приготвя чрез алкохолна-млечнокисела ферментация на подсладени зърнени култури, като ечемик, царевица или пшеница...Но внимание! Въпреки, че съдържа куп полезни витамини и минерали, гъстото питие води до светкавичен ръст на килограмите.

Шкембе чорба

Въпреки че присъства в кухните на много народи, българинът приема шкембе чорбата като своя „патриотична“ храна. Даже у нас излезе пътеводител за любителите на шкембето. Начините на приготвяне варират, а и за всеки майстор е въпрос на чест да запази в тайна рецептата си. Най-общо казано това е супа от телешко или свинско шкембе, олио, масло, червен пипер със застройка от прясно мляко. Чорбата се залива обилно със смес от оцет, много лют пипер и още по-големи количества чесън. Шкембеджийниците отварят рано сутрин, защото чорбата е изпитан лек срещу махмурлука. 

Пържени картофи със сирене

Американците ги консумират с кетчуп, французите – с горчица, а японците – със соя сос… Но за нас, българите няма нищо по-естествено от това да настържем бяло саламурено сирене върху току-що изпържените картофи. Това е задължителното мезе за нашенската бира-скара. За чужденците, обаче въпросната комбинация е странна, а най-честата реакция е: „Това е страхотно, как не сме се сетили по-рано!“. Калин Цвятков, който се върна от Франция по програма Еразъм разказва любопитна случка:

“Там с приятелите от общежитието готвехме яденета от нашите си държави. Реших да направя пържени картофи с българско сирене. Особено белгийците бяха много впечатлени от тази българска рецепта, а както знаете, пържените картофи произхождат от Белгия /поне белгийците така твърдят - бел. ред./. Но те казаха, че това е уникално и че задължително вече и те така ще ги приготвят. Редовно правех кюфтета и кебапчета, които също им допаднаха. За чужденците това е интересен начин за приготвяне на месо и върви идеално с пържените картофи със сирене.”

Вижте още:

Снимки: архив

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елмалъ баба теке

Дервиши по нашите земи - легенди и мистерии витаят около текето на село Биволяне

Според османски документи  край днешното село Биволяне в община Момчилград са живели над 500 дервиши , които са се обучавали в Елмалъ баба теке. Някога религиозният център се славел кат о най-голямото средище на дервишите в тази част на..

публикувано на 26.06.24 в 09:15

На Еньовден билките и водата добиват магична сила

Рано сутрин момците и момите се събират на поляните, за да могат да играят със слънцето. "Смята се, че тогава слънцето играе, защото е най-дългото слънцестоене в годината" – това е най-важното, което трябва да знаем за Еньовден според осемгодишния..

публикувано на 24.06.24 в 04:30
Снимка: Регионален етнографски музей – Пловдив

Пловдив кани любителите на позабравени занаяти в Етнографския си музей

Регионален етнографски музей в Пловдив отваря врати за XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти, съобщават организаторите от музея. Откриването е на Еньовден (24 юни), почитан в народната ни традиция като ден на билките и лечението..

публикувано на 23.06.24 в 10:10