Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират се българските предложения за европейско културно наследство

Фриза от купола на Александровската гробница
Снимка: haskovomuseum.com

Започна предлагането на обекти, които ще получат Знака за европейско наследство по инициативата на ЕС. Знакът има символична стойност, но получилите го имат възможност да кандидатствате за подпомагане по линия на други програми на ЕС. Инициативата е от 2013 г. Оттогава 60 културни обекта в Европа са получили знака. Само един от тях е български - Александровската гробница край Хасково, която бе удостоена със знака през 2021 г. 

Смята се, че културните обекти, които носят знак за европейско наследство,допринасят за сближаването с ЕС и на неговите граждани. Идеята на инициативата е да се засили чувството за принадлежност на европейските граждани и по-специално на младите хора към ЕС на основата на споделени ценности и елементи от европейската история и културно наследство; да се насърчи зачитането на националното и регионалното многообразие и да се укрепи взаимното разбирателство и междукултурният диалог. 

Кандидатстването е до 15 януари 2023 г. в министерството на културата. Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2024 г. от Еврокомисията. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55