Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Показват пред виенската публика шедьоврите на Иван Милев

Снимка: haus-wittgenstein.at

Творби на бележития художник Иван Милев от фонда на Художествената галерия в родния му Казанлък ще бъдат представени в австрийската столица Виена. Експозицията „В странство. 125 години от рождението на Иван Милев“, ще бъде открита на 22 ноември от 18:30 ч. в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ от известния изкуствовед д-р Бернхард Бьолер, виден специалист за виенския сецесион.

Изложбата включва и мистичния портрет „Ахинора“. Сирак Скитник определя през 1925 г. картината, като най-доброто съчетание на легенда и живопис. Самият Милев за който мнозина казват, че е силно повлиян от виенския сецесион, посещава града, макар и за лечение, през същата 1925 г.

През март 2022 г. изложбата „В странство“ беше показана и в Рим.

.

Още от категорията

Милчо Левиев

Централна алея и монумент в Пловдив ще пазят спомена за легендарния джаз музикант Милчо Левиев

По повод честванията на 85-годишнината от рождението на световноизвестния джаз музикант и композитор Милчо Левиев, който ни напусна преди време , специална алея в Пловдив ще бъде наречена на негово име.  Тя се намира на известния хълм Сахат тепе,..

публикувано на 04.02.23 в 11:15

Представят изложба с вещи на знакови личности от българската история

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София е подредена изложба "Памет за бъдещето". С нея музеят подновява традицията в началото на всяка година да представя част от най-любопитните експонати, дарени през предходните години, една добра..

публикувано на 03.02.23 в 09:05

На 1 февруари Кюстендил се превръща в център на живописта

"Геният, това е оня фермент, който кара ширата да кипи и да става на вино. Във всяка капка шира от грозде има милиони ферменти, които бъкат, които врят, които кипят, които се изявяват, но забележи, синко, - ако намерят условия да се проявят. У..

публикувано на 01.02.23 в 05:55