Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Влакът София-Истанбул в класация на Lonely Planet за 2023 г.

Снимка: bdz.bg

Lonely Planet, световен лидер в издаването на пътеводители, изготви списък на най-добрите пътувания, които можем да предприемем през 2023 г. Изданието е изброило 30-те атракции в годишната си класация, която включва пет категории: пътуване, хранене, учене, почивка и свързване. Сред най-добрите дестинации се нарежда и експресният влак Истанбул-София. Според изданието наскоро възстановената нощна услуга “съчетава две приключения в едно, като потегля от Истанбул -място, където Изтокът среща Запада, и отвежда пътниците в спокойната столица на България 11 часа по-късно“.

А Том Хол – експерт по влаковете на Lonely Planet пише, че въпросният нощен експрес “пресича подобната на крепост граница между двете държави и се движи през планински проходи, преди да пристигне в недооценената, но приветлива София“. Напускайки Истанбул, пътникът ще се наслаждава на древни и превъзходни пейзажи, докато влакът бавно се движи през планините на България. А от София се открива пътят към по-нататъшни епични пътешествия из цяла Европа, разказва Том Хол.

Веднъж пристигнали в българската столица, авторът на Lonely planet горещо препоръчва на пътешествениците да посетят катедралата “Св. Александър Невски“, Националния природонаучен музей и Галерия Квадрат 500.

В статията Том Хол споменава къде туристите могат да хапнат приятен брънч и да пият хубава крафт бира. И завършва с думите “Местни пътешественици, с които разговарях, препоръчаха пътуване с теснолинейката от Септември до Добринище като много живописна обиколка в непосредствена близост до линията Пловдив-София“.

Съставил: Венета Николова

Снимки: bdz.bg, tesnolineikata.com,  БГНЕС
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:

Още от категорията

Вандали унищожиха част от дюните на плажа в Несебър

Неизвестни извършители са унищожили част от екзотичните дюни в морския курорт Несебър, съобщи концесионерът Кирил Спасов. Пясъчните хълмове на южния плаж са били разорани най-вероятно с багер. “ По идентичен начин е разорана и широка ивица от плажа по..

публикувано на 28.01.23 в 16:27

България и Израел ще си сътрудничат в областта на туризма

Споразумение между правителствата на България и Израел за сътрудничество в областта на туризма подписаха в София министрите на туризма на двете страни Илин Димитров и Хаим Кац. Споразумението предвижда обмяна на опит в специфични форми на туризъм, като..

публикувано на 23.01.23 в 18:12

България е сред търсените туристически дестинации на изложение в Мадрид

България участва в международно туристическото изложение FITUR в Мадрид (18-22 януари). То е насочено към масовия туризъм, а испанската столица традиционно е домакин на едно от най-значимите събития в туристическия сектор в световен мащаб...

публикувано на 19.01.23 в 13:16