Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албански арт събития в София като мост между два приятелски народа

7
Снимка: Костандина Бело

Световноизвестните албански музиканти – сопраното Инва Мула, цигуларят Олен Чезари и пианистът Генц Тукичи, ще предложат на българската публика музикално околосветско пътешествие в специален концерт, посветен на 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на Албания и 100-години от откриването на дипломатическите представителства в Тирана и София. На сцената на Софийската опера на 28 ноември ще бъдат изпълнени произведения от традиционната музика не само на Албания, но и на някои от народите по света. Събитието е своеобразно продължение на първия Албански арт фестивал, който се проведена 21 и 22 ноември в българската столица.

Организацията му беше осъществена под патронажа на министъра на културата на България, в сътрудничество с албанското посолство и с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура“.

Посланикът на Албания Доника Ходжа и българският министър на културата проф. Велислав Минеков приветстваха гостите на откриването на фестивала в Концертен комплекс "България", като пожелаха да има още много събития от такъв вид, които да служат като мост между двата народа.

По време на първата вечер на фестивала посетителите имаха възможност да се насладят на изложба с 30 ярки творби на изтъкнатите съвременни албански художници Емьона Стаси, Арбен Кристани и Дашамир Гурабарди.

Емьона Стаси, родена и израснала в Албания, завършила Художествената академия в Тирана, известна в страната и извън нея, идва в София за първи път, представяйки пред българската публика 12 свои творби.

“Повечето от тях представляват моя град Дуръс, като аз обикновено се фокусирам върху стария град, върху изчезващите му ценности, нещо което ме дразни много и съжалявам, че тези ценности се губят” – каза тя пред Радио България и допълни, че е много доволна от срещите си в София – „хората имат интерес и посрещането е много топло.“

Другият художник, чиито картини бяха представени в изложбената зала на Комплекс “България” е Арбен Кристани, известен най-вече с пейзажите си, които носят импресионистичен дух. Той е излагал свои произведения на различни места по света, а този път донесе частица от изкуството си в София.

“Удоволствие е да участваме в тази първа изложба, поканени от българското Министерство на културата, впечатляващо е. Хубав момент е. – каза художникът. – Изкуството винаги е под формата на сътрудничество и е свързващ мост между всички култури и народи“, подчерта той.

В експозицията присъства със свои творби и известният художник Дашамир Гурабарди, който живее в Съединените американски щати, но постоянно се връща в родината си. Награден е с множество отличия за творчеството си, като също така е правил изложби в Италия, Германия, Австрия, Шотландия, Франция, Швеция, САЩ и др. Благодарение на това събитие и българската публика имаше възможност да се наслади на неговите картини.

Освен пъстрата изложба, вечерта на 21 ноември в камерна зала “България” се състоя концерт с класическа музика, изпълнена от талантливи млади музиканти, сред които и цигуларката Елфрида Мема.

“Концертът беше много хубав, мина така, както ние искахме. Подготовката беше голяма, умората също, но когато получаваш удоволствие от публиката, всичко се забравя - каза в интервю след концерта 18-годишната Елфрида Мема. Нейната мечта е да бъде много добра солистка или част от голям оркестър, където публиката да бъде винаги до нея. А за посрещането от страна на българската публика сподели: – Много топло, много гостоприемно. Честно казано, бяха ни казали, че сте малко студени хора, но очакванията ни бяха надминати."

Илса Река, Евгения Кристани, Кристи Манеци, Суел Сталби, Ремино Сула, Джорджо Спахиу, Стелина Троколичи, Дориана Маляй, Елсон Алку, както и младата българска цигуларка Далия Чолакова също бяха част от оркестъра, под диригентството на Марко Озбич.

Втората вечер на Албанския арт фестивал предложи на публиката албански и български произведения, представени от трима изтъкнати албански артисти – Мерита Реджа Тършана (пиано), Невила Калая Херцег (цигулка) и Бледар Займи (виолончело).

Това беше първото мащабно събитие, което чрез езика на изкуството създава мост между нашите нации и култури. Но няма да е последното и концертът на сопраното Инва Мула и инструменталистите Олен Чезари и Генц Тукичи в Софийската опера на 28 ноември е доказателство за това.

Снимки: Костандина Бело


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25