Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

Снимка: Уикипедия

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол, сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много златни находки, които разкриват интересни факти около историята на живелите в района на некропола, в петото хилядолетие преди новата ера.

Според председателя на УС на сдружението Яни Янев, хората от онази епоха не са се делили на бедни и богати, а златото е било единствено знак за достойнство.  „Тези хора са създали баланс и това е златен век за човечеството“, подчертава Янев.

Идеята на сдружението е да подпомогне специалистите от музея и местната администрация в усилията им за социализация на „светилището“ в некропола.

„Целта ни е да изведем от застой това място, защото има огромен интерес към него и към начина, по който са живели хората там“, каза още Янев и припомни, че благодарение на сдружението миналата година разкопките там са били възстановени. 

Сред инициативите съпътстващи юбилея на Варненския халколитен некропол беше и провелата се този месец научна конференция, както и валидирането на пощенски марки, създаването на рекламен филм и луксозно илюстровано издание. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37