Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-румънска изложба проследява европейския път на двете държави

На 1 декември е Националният празник на Румъния

Снимка: Юлия Баховски

Две годишнини дадоха повод на двете национални новинарски агенции БТА и АДЖЕРПРЕС да организират в София съвместна фото изложба, проследяваща най-важните стъпки от европейския път на България и Румъния - 30 години от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Румъния и 15 години от присъединяването на двете съседни държави към Европейския съюз.


„Тази изложба може да ни заблуди, че тези 30 години са годините на нашите отношения. Истината е, че за хората, живеели по нашите земи, е имало връзки още от времето на даките и траките, които са били съседи“ – отбеляза при откриването на събитието генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Той посочи, че България и Румъния споделят над 600 км обща граница, макар да имат само два моста над Дунав, припомни и знакови фигури от историята, пример за силните връзки между двата народа -  румънска светица Теофана, съпруга на българския цар Йоан Александър, Григорий Цамблак, един от най-значимите български средновековни писатели, предводител на църквата на Молдова и Влахия, намерилите временно убежище в Румъния български революционери Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Любен Каравелов и др.

Кирил Вълчев и Клаудия Николае

„Румъния е една от първите държави, с които България установява дипломатически отношения през 1889 г., веднага след освобождението. Букурещ е сред първите три столици, където България изпраща посланик, и това е Евлоги Георгиев“, отбеляза още Кирил Вълчев.

На свой ред генералният директор на АДЖЕРПРЕС Клаудия Николае посочи, че в близко бъдеще физическите граници между България и Румъния, може би, ще отпаднат, но и, че от историята се знае, че „граници между двата народа, на практика, не съществуват“. Клаудия Николае открои заслугите на журналистите от двата бряга на Дунав за обективното отразяване на събитията, запечатани от обективите на фоторепортерите, чиито творби съставляват изложбата в София.

На събитието в БТА присъстваха още посланикът на Румъния в София - Бръндуша Предеску, представители на българското външно министерство, студенти по румънска филология в Софийския университет, ученици от софийската гимназия "Михай Еминеску" и други гости.

Официален прием в София по случай националния празник на Румъния

Фото изложбата беше открита в навечерието на 1 декември – националният празник на северната ни съседка. По този повод и посланикът на Румъния у нас Н.Пр. Бръндуша Предеску даде официален прием. 

На 1 декември 1918 г. става факт т.нар. Голямо обединение на Румъния - в град Алба Юлия в Трансилвания е свикано Велико народно събрание. Там 600 румънски депутати и 628 представители на културни и обществени организации гласуват обединението на областите Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат с Румъния.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30