Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прага на големия финал в Катар, българска кампания пита “Правилно ли е това, FIFA?”

Снимка: Фондация GLAS

Часове ни делят от големия финал на 22-то Световно първенство по футбол в Катар. Най-популярният спортен форум след Олимпиадата вече записа името си в историята, като най-скъпото организирано някога първенство, първото с домакин арабска държава, за първи път форумът се проведе през зимата и е първият, в който арабски отбор (на Мароко) достигна до полуфиналните двубои. Наред с всичко това, първенството в Катар беше белязано и от редица скандали - финансови злоупотреби, лоша организация във фен зоните, сигнали за подкуп, ограничения и нарушения на човешките права, които притъпиха футболната еуфория, каквато познавахме досега. Въпросът - “Каква е цената и струва ли си да я платим?“ - подтикна една българска фондация да организира кампания под мотото “Правилно ли е това, FIFA?”.

Чрез инициативата си фондация GLAS и креативна агенция proof насочват вниманието към въпроси, свързани със защитата на правата на хората, работната експлоатация на мигранти, участвали в построяването на инфраструктурата за Мондиал 2022 и отношението на Международната футболна организация към случващото се. „Кампанията не е насочена само към ЛГБТ общността, а общо към човешките права. Това, което стои зад това Световно първенство са хиляди човешки животи и нашата цел е да провокираме публична реакция за правата, които се потъпкват“, каза пред БНР Симеон Василев от фондация GLAS. Той припомни, че подготовката и организацията на първенството е взела 6500 жертви – мигранти, участвали в строителството на стадионите, които са загубили живота си поради лошите условия на труд. Дни преди началото на състезанието бяха забранени и всички знамена с цветовете на дъгата по стадионите, ясен за мнозина знак за нарушаване на свободата на словото и изразяването, подкрепено от FIFA. Стигна се дотам, че ситуацията засегна и самите участници на Мондиала с решението на организацията да накаже с директен жълт картон капитаните на отборите на Англия, Уелс, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Германия и Дания, ако си позволят да излязат на терена с ленти “One love” в подкрепа на хората с различна сексуална ориентация. В отговор отборът на Германия направи първата си официална снимка на терен преди мача си с Япония, като всеки играч запуши устата си с ръка в израз на несъгласие.

Световното първенство ще приключи, но проблемите няма да изчезнат. Трябва да държим Катар и FIFA отговорни”, категоричен е Симеон Василев. Кампанията “Правилно ли е това, FIFA?” призовава хората да разпространят “правилните публикации” в Instagram и Facebook, които да споделят със света, като отбележат @FIFA“. И за да достигне до повече хора, основният език, на който се осъществява инициативата, е английски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32