Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песни за Коледа, песни за доброто в концерт на "Радиодеца"-та

Снимка: Вокална група „Радиодеца“

Завръща се една любима традиция – коледният концерт на Детската вокална група "Радиодеца", най-малките музиканти в “Голямата къща“. Те са подготвили известни и обичани песни за Коледа и дори една премиера. Ще ги чуем на 17 декември от 12 ч. в Първо студио на БНР.

"С голяма радост, след няколко години прекъсване, отново каним почитателите си на нашия коледен концерт с букет от хубави песни – казва Илина Тодорова, създател и диригент на “Радиодеца“. – Специални гости в празничната ни програма са джаз вокалистите Васил Петров и Лили Илиева. Можем да се похвалим с премиера на една нова песен. Тя също чака от доста време, защото идеята на композитора Красимир Милетков е отпреди две години. Той е автор на музиката, аранжиментът е на Васил Спасов – един от най-добрите джаз музиканти у нас, който работи в много добър тандем с много от нашите джаз изпълнители, сред които е и Васил Петров. 


Включили сме хубави български и американски коледни песни. Към тях добавихме няколко песни за доброто, защото искаме децата да усетят празника не само като време за шоколади и подаръци, а като момент на размисъл, на равносметка, в който всеки да помисли какво е направил за другите през тази година. Участниците в групата с радост идват на репетиции. Мисля, че общуването помежду им е най-важно за тях. Те са талантливи деца, които имат необходимост от такава среда. През последните години ние прекъснахме участието си в Международния фестивал на изкуствата в Сен Дени – Франция, а именно там между тях се роди едно изключително приятелство. По време на фестивалните дни те постоянно бяха заедно – играеха, спортуваха, пееха, забавляваха се. Много от тях казват, че идват на репетиции, за да си починат от задълженията в училище. За мен, като диригент, това е най-голямата награда. Защото виждам срещу себе си талантливи деца, които са бъдещи лекари, адвокати… Те са бъдещето на България."

“Малките артисти с нетърпение очакват концерта – сподели още г-жа Тодорова. – За тях е изключително вълнуващо да са на сцената, а в публиката да видят своите съученици, приятели, семействата си, както и десетки почитатели на вокалната група и хубавите детски песни. На “Радиодеца“-та,  на нашата публика, на всички пожелавам да сме здрави и да имаме повече празнични моменти!“



Снимки: Вокална група "Радиодеца" - БНР
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския..

публикувано на 06.03.24 в 04:30

"Дай ми любов" събира Християна Дънкова и Кристиян Янкулов в дует

Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов". Посветена на любовта, която днес все по-рядко срещаме в чистата ѝ форма,  "Дай ми любов" е красива поп балада..

публикувано на 05.03.24 в 10:55