Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песни за Коледа, песни за доброто в концерт на "Радиодеца"-та

Снимка: Вокална група „Радиодеца“

Завръща се една любима традиция – коледният концерт на Детската вокална група "Радиодеца", най-малките музиканти в “Голямата къща“. Те са подготвили известни и обичани песни за Коледа и дори една премиера. Ще ги чуем на 17 декември от 12 ч. в Първо студио на БНР.

"С голяма радост, след няколко години прекъсване, отново каним почитателите си на нашия коледен концерт с букет от хубави песни – казва Илина Тодорова, създател и диригент на “Радиодеца“. – Специални гости в празничната ни програма са джаз вокалистите Васил Петров и Лили Илиева. Можем да се похвалим с премиера на една нова песен. Тя също чака от доста време, защото идеята на композитора Красимир Милетков е отпреди две години. Той е автор на музиката, аранжиментът е на Васил Спасов – един от най-добрите джаз музиканти у нас, който работи в много добър тандем с много от нашите джаз изпълнители, сред които е и Васил Петров. 


Включили сме хубави български и американски коледни песни. Към тях добавихме няколко песни за доброто, защото искаме децата да усетят празника не само като време за шоколади и подаръци, а като момент на размисъл, на равносметка, в който всеки да помисли какво е направил за другите през тази година. Участниците в групата с радост идват на репетиции. Мисля, че общуването помежду им е най-важно за тях. Те са талантливи деца, които имат необходимост от такава среда. През последните години ние прекъснахме участието си в Международния фестивал на изкуствата в Сен Дени – Франция, а именно там между тях се роди едно изключително приятелство. По време на фестивалните дни те постоянно бяха заедно – играеха, спортуваха, пееха, забавляваха се. Много от тях казват, че идват на репетиции, за да си починат от задълженията в училище. За мен, като диригент, това е най-голямата награда. Защото виждам срещу себе си талантливи деца, които са бъдещи лекари, адвокати… Те са бъдещето на България."

“Малките артисти с нетърпение очакват концерта – сподели още г-жа Тодорова. – За тях е изключително вълнуващо да са на сцената, а в публиката да видят своите съученици, приятели, семействата си, както и десетки почитатели на вокалната група и хубавите детски песни. На “Радиодеца“-та,  на нашата публика, на всички пожелавам да сме здрави и да имаме повече празнични моменти!“Снимки: Вокална група "Радиодеца" - БНР
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:

Още от категорията

София посрещна магнетичния английски цигулар Чарли Сием

Известният английски цигулар Чарли Сием пристигна в България, за да се включи в редица инициативи. На Летище София той беше посрещнат от деца, които по стара българска традиция го почерпиха с питка, мед и сол, предаде Евронюз - България. Музикантът ще..

публикувано на 21.01.24 в 10:45

Александър Петров сам пише текста на дебютната си песен "Рисувах те"

Едва 21-годишен, Александър Петров има разностранни интереси, които съчетават музика, поезия и… медицина. Съвсем малък показва певчески талант, който продължава да развива вече 18 години. Като певец е познат от телевизионния екран предимно заради..

публикувано на 19.01.24 в 10:15

Нова европейска музика представят Биг бендът на БНР и гост-музиканти от Балканите

За пореден път Българското национално радио среща значими за европейската джаз сцена музиканти от Балканите в концерт на Биг бенда на БНР. Част от проекта Нова европейска музика, концертът тази вечер (18.01) от 19 ч. в Първо студио на Радиото ще..

публикувано на 18.01.24 в 06:15