Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българин ще гребе в експедиция в памет на Ърнест Шакълтън

Стефан Иванов
Снимка: Ани Петрова

Приключенецът Стефан Иванов потегля на океанска гребна експедиция - първата по рода си в света. В началото на 2023 г. с 6-членен интернационален екипаж се отправя към Антарктида. Той е лично поканен от капитана на мисията - исландецът Фиан Пол, изследователят с най-много рекорди на Гинес в света. Експедицията наречена "Мисията на Шакълтън" ще следва част от маршрута на самоотвержения британски изследовател и неговия 28-членен екипаж на кораба "Ендюранс”. Гребната авантюра тръгва от Антарктида към о-в Южна Джорджия покрай бурния нос Хорн в маршрут от 1300 км. При успех те ще поставят 6 рекорда на Гинес.

Стефан Иванов заедно със своя 16-годишен син Максим през 2020 г. със самоделна лодка единствено на гребла за 293 дни преминаха 4444 морски мили, като прекосиха Атлантика от Португалия на изток до Барбадос на запад в сезона на ураганите.

БНР подкасти:

Още от категорията

Иконописецът Диан Костов предоставя докосващо сърцето преживяване в катедралата Вотивкирхе

До 4 юни посетителите на виенската катедрала Вотивкирхе ще могат да преминат през изградения от българския иконописец Диан Костов лабиринт и да потърсят отговорите на екзистенциалните въпроси за пътя, смисъла и спасението чрез упование в Бог...

публикувано на 02.06.23 в 12:04

Напусна ни проф. Иван Черноземски- международен експерт в борбата с рака

На 90-годишна възраст си отиде проф. д-р Иван Черноземски, здравен министър 1990 -1991г. , дългогодишен експерт на СЗО в Международната агенция за борба с рака, директор на Националния онкологичен център (1987-89 и 1995–2000 г. ), член на Висшия..

публикувано на 28.05.23 в 18:02

С душа на пътешественик – блогърката Елена Колева

Родена с душа на пътешественик, Елена Колева от малка жадува за срещи с екзотични земи и слабо популярни български красоти. Когато се научава да чете, е едва 4-годишна. Тогава случайно намира в библиотеката на дядо си книжка, наречена "Атлас на света"...

публикувано на 26.05.23 в 14:30