Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин ще гребе в експедиция в памет на Ърнест Шакълтън

Стефан Иванов
Снимка: Ани Петрова

Приключенецът Стефан Иванов потегля на океанска гребна експедиция - първата по рода си в света. В началото на 2023 г. с 6-членен интернационален екипаж се отправя към Антарктида. Той е лично поканен от капитана на мисията - исландецът Фиан Пол, изследователят с най-много рекорди на Гинес в света. Експедицията наречена "Мисията на Шакълтън" ще следва част от маршрута на самоотвержения британски изследовател и неговия 28-членен екипаж на кораба "Ендюранс”. Гребната авантюра тръгва от Антарктида към о-в Южна Джорджия покрай бурния нос Хорн в маршрут от 1300 км. При успех те ще поставят 6 рекорда на Гинес.

Стефан Иванов заедно със своя 16-годишен син Максим през 2020 г. със самоделна лодка единствено на гребла за 293 дни преминаха 4444 морски мили, като прекосиха Атлантика от Португалия на изток до Барбадос на запад в сезона на ураганите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитри Никола Пандовски от Корча: "Ние сме българи и нищо друго!"

Редом с историко-географските области Гора и Голо бърдо, с компактно запазено българско население е и югоизточната част на Албания. Макар икономическата миграция в последните години и тук да е оказала негативното си влияние, българите в района на..

публикувано на 04.03.24 в 12:38

Д-р Евгения Вукадинова от Рим – здравеопазването ни е много комерсиализирано и това вреди на имиджа на България

В Италия пристига заедно с приятеля си уж за две седмици, без да подозира, че съдбата има други планове за нея. Днес, 30 години по-късно, д-р Евгения Вукадинова отдавна се е разделила с партньора си, има 24 годишна дъщеря и е все още в Рим, където е..

публикувано на 27.02.24 в 19:55
Славчо Пеев

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев

Почина известният и обичан български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в профила си във Фейсбук. Славчо Пеев е роден..

публикувано на 27.02.24 в 17:25