Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образът на детето през призмата на социалистическото изкуство

Снимка: nationalgallery.bg

Една необичайна от гледна точка на тематиката изложба може да бъде разгледана в Музея на изкуството от периода на социализма в София. Експозицията „Детето в изкуството на социализма“ включва около 90 живописни, графични и скулптурни произведения на български художници от фонда на Националната галерия. Представени са творби на известни автори като Александър Жендов, Илия Бешков, Дечко Узунов, Стоян Венев, Илия Петров, Йоан Левиев и други.

От произведенията става ясно, че детската тема в изкуството не е била пренебрегната от пропагандата на тоталитарната система по време на социализма у нас. На детето са били вменявани роли, като: "детето-герой" и "детето-жертва" на войните и социалната несправедливост; детето едновременно като обект и субект на новата социална реалност.

Най-последователно темата развива Александър Жендов. Той е и първият художник в България, който още през 20-те г. на м.в. прави децата на големия град свои главни герои, включително и с илюстрации към произведения на Христо Смирненски.

"Колкото и да е странно, детето също може да бъде включено в идеологическите схеми на парадигмите в онова време. Тази тема е податлива на идеологическа намеса. В изложбата сме се опитали да изведем един образ, който е по-скоро универсален, общочовешки. На детето са възложени роли, то е продължител на делото на бащите и дедите, (бъдещ) строител на благата", коментира изкуствоведът  Николай Ущавалийски, зам.-директор на Националната галерия пред БНР–Радио София.

Изложбата може да бъде посетена до края на месец март 2023 г.

Вижте още: 

Съставила: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14