Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Етнофантазии – 2022

Снимка: pixabay

Празник е – повод за добро настроение, към което добавяме и хубавата музика на трима талантливи джаз композитори и изпълнители – Борислав Петров, Людмил Крумов и Владимир Кърпаров, които сме слушали и в редица съвместни проекти. Общото между тях е сериозното образование, което са получили у нас и в чужбина, сценичният опит в различни жанрове, както и любовта към джаза и българския фолклор. Преплитането на двете музикални традиции, родени в съвършено различна културна среда, те наричат предизвикателство, културен сблъсък, пътешествие в различни музикални територии. За тях то е неизчерпаем извор на вдъхновение и идеи, които откриваме и в новите им проекти, представени през 2022 г.

“Be-Bop-Hop-Trop” (“Би-Боп-Хоп-Троп“) е третият албум на група “Джазаница“, създадена от барабаниста Борислав Петров през 2008 г. в Нидерландия като студентски проект, по време на следването му в Амстердам. В основата е желанието да преведе на езика на съвременния джаз някои от най-отличителните белези на българската народна музика – неравноделните ритми, орнаментираните мелодии и фолклорната изразност. В настоящия състав на групата са Живко Василев – кавал, Борислав Илиев – китара и тамбура, както и дългогодишните музикални съратници на Борислав Петров – Димитър Льолев – саксофон и Михаил Иванов - контрабас. Програмата от албума беше представена на “A to JazZ Festival”, а концертът беше заснет и излъчен от френския телевизионен канал Mezzo. “Искрено се надявам, че и на най-запалените любители на бибопа ще им се прииска да рипнат и да затанцуват български народни танци, докато слушат албума, което съм загатнал с израза “хоп-троп“, споделя Борислав Петров, автор на всички пиеси в албума. За приятелите на Радио България музикантът избра колоритното заглавие “Лют праз“.

Преди месеци ви представихме премиерата на “Културен сблъсък – От Дунава до Мисисипи“ (Cultural Collision - From Danube to Mississippi) – новия албум на Людмил Крумов, който от години живее в Нидерландия. Виртуозният китарист е и продуцент на този проект, в който участва The Small Bulgarian Folk Jazz Orchestra. Освен него, в бенда са Пейо Пеев – гъдулка, Живко Василев – кавал, Васил Хаджигрудев – бас, Теодор Петков – пиано, Борислав Петров – барабани и перкусии. “Виждам“ едно малко корабче, което тръгва от нашия край, с характерните ритми и мелодии, продължава през европейската хармония, за да достигне до Мисисипи и джаза на Ню Орлиънс, би боп-а на Ню Йорк… и обратно“ – думи на Людмил от интервюто му за Радио България.

Нека припомним, че премиерното медийно представяне на албума “Културен сблъсък“, а преди това – на пиесата “Дунавско“, беше в подкастите, както и на сайта на Радио България. Нашата програма излъчи за пръв път и пиеси от албума “Иглика“ на Владимир Кърпаров, който вече десетилетия живее и твори в Германия.

Албумът е събрал девет авторски композиции на известния български саксофонист. Всяка от тях е като частица от многоцветна мозайка и разказва за лични преживявания и житейски събития, белязали пътя му през последните няколко години. Музиката, колоритно съчетание от съвременен джаз и български фолклорни елементи, е ярка, емоционална, изпъстрена с остроумни мелодични обрати и метроритъм. Някои от пиесите ще прозвучат и у нас през април, в авторския концерт на Владимир с Биг бенда на БНР, за който усилено се подготвя. Ето и пиеса от новия албум – “Камелино хоро“, с пожелания за светли и спокойни празнични дни, здраве и още много срещи в пространството, наречено Радио България.


По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

"Бяла тишина" – визитна картичка на композитора Борис Карадимчев

Мелодикът на българската забавна музика – такъв остава образът на композитора Борис Карадимчев , роден на 30 март, преди точно 90 години (1933). Като автор на стотици песни, филмова и поп музика, дългогодишен художествен ръководител на детския..

публикувано на 30.03.23 в 07:15

Спектакълът "Аз съм Пирин" почита проф. Кирил Стефанов

Ансамбъл "Пирин" – Благоевград е подготвил концерт-спектакъл, озаглавен "Аз съм Пирин" в чест на 90-годишнината от рождението на забележителния композитор, диригент и дългогодишен ръководител на ансамбъла проф. Кирил Стефанов . Събитието ще се..

публикувано на 28.03.23 в 06:10

Бойка Присадова – "Соньо, ти мой соньо"

Всяко пътуване из Родопа планина е незабравимо – ще ви кажат вкусилите веднъж аромата на борови гори и тучни поляни. Но величието си тази българска планина дължи и на хората и песните им. Не е възможно да си в Родопите, да чуеш и да не се възхитиш от..

публикувано на 27.03.23 в 10:15