Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнофантазии – 2022

Снимка: pixabay

Празник е – повод за добро настроение, към което добавяме и хубавата музика на трима талантливи джаз композитори и изпълнители – Борислав Петров, Людмил Крумов и Владимир Кърпаров, които сме слушали и в редица съвместни проекти. Общото между тях е сериозното образование, което са получили у нас и в чужбина, сценичният опит в различни жанрове, както и любовта към джаза и българския фолклор. Преплитането на двете музикални традиции, родени в съвършено различна културна среда, те наричат предизвикателство, културен сблъсък, пътешествие в различни музикални територии. За тях то е неизчерпаем извор на вдъхновение и идеи, които откриваме и в новите им проекти, представени през 2022 г.

“Be-Bop-Hop-Trop” (“Би-Боп-Хоп-Троп“) е третият албум на група “Джазаница“, създадена от барабаниста Борислав Петров през 2008 г. в Нидерландия като студентски проект, по време на следването му в Амстердам. В основата е желанието да преведе на езика на съвременния джаз някои от най-отличителните белези на българската народна музика – неравноделните ритми, орнаментираните мелодии и фолклорната изразност. В настоящия състав на групата са Живко Василев – кавал, Борислав Илиев – китара и тамбура, както и дългогодишните музикални съратници на Борислав Петров – Димитър Льолев – саксофон и Михаил Иванов - контрабас. Програмата от албума беше представена на “A to JazZ Festival”, а концертът беше заснет и излъчен от френския телевизионен канал Mezzo. “Искрено се надявам, че и на най-запалените любители на бибопа ще им се прииска да рипнат и да затанцуват български народни танци, докато слушат албума, което съм загатнал с израза “хоп-троп“, споделя Борислав Петров, автор на всички пиеси в албума. За приятелите на Радио България музикантът избра колоритното заглавие “Лют праз“.

Преди месеци ви представихме премиерата на “Културен сблъсък – От Дунава до Мисисипи“ (Cultural Collision - From Danube to Mississippi) – новия албум на Людмил Крумов, който от години живее в Нидерландия. Виртуозният китарист е и продуцент на този проект, в който участва The Small Bulgarian Folk Jazz Orchestra. Освен него, в бенда са Пейо Пеев – гъдулка, Живко Василев – кавал, Васил Хаджигрудев – бас, Теодор Петков – пиано, Борислав Петров – барабани и перкусии. “Виждам“ едно малко корабче, което тръгва от нашия край, с характерните ритми и мелодии, продължава през европейската хармония, за да достигне до Мисисипи и джаза на Ню Орлиънс, би боп-а на Ню Йорк… и обратно“ – думи на Людмил от интервюто му за Радио България.

Нека припомним, че премиерното медийно представяне на албума “Културен сблъсък“, а преди това – на пиесата “Дунавско“, беше в подкастите, както и на сайта на Радио България. Нашата програма излъчи за пръв път и пиеси от албума “Иглика“ на Владимир Кърпаров, който вече десетилетия живее и твори в Германия.

Албумът е събрал девет авторски композиции на известния български саксофонист. Всяка от тях е като частица от многоцветна мозайка и разказва за лични преживявания и житейски събития, белязали пътя му през последните няколко години. Музиката, колоритно съчетание от съвременен джаз и български фолклорни елементи, е ярка, емоционална, изпъстрена с остроумни мелодични обрати и метроритъм. Някои от пиесите ще прозвучат и у нас през април, в авторския концерт на Владимир с Биг бенда на БНР, за който усилено се подготвя. Ето и пиеса от новия албум – “Камелино хоро“, с пожелания за светли и спокойни празнични дни, здраве и още много срещи в пространството, наречено Радио България.


По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

JazzBoree

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле". Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно..

публикувано на 10.04.24 в 10:15

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04