Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богоявление – вдъхновение и за изкуството

Художникът Евгени Серафимов ще пусне леден кръст във водите край Кюстендил

Снимка: Facebook / Новите майстори/The New Masters

Изкуство извън клишето, преплитащо минало и настояще. Изкуство извън галерийното пространство, което прави живота по красив за съзерцание. Такава е творческата философия на кюстендилския художник Евгени Серафимов и неговите ученици от школата "Новите майстори". През годините техни проекти са включвали създаване на стенописи върху къщи на българи в сръбския Босилеград, изписване на иконостас на православни храмове и редица улични картини, влезли в диалог с облика на днешен Кюстендил.

Само след броени часове, в духа на празника Богоявление (6 януари), Евгени Серафимов ще създаде и последното си творческо вдъхновение в стил лендарт (land art – ландшафтно, пейзажно изкуство, сред природата) – ледена скулптура във формата на кръст. "Това е изкуство, което (про)излиза от природата, стои в природата и след това изчезва отново в нея, без да нарушава баланса ѝ", пояснява авторът пред БНР.

Евгени Серафимов
Леденият кръст ще бъде поставен край воден басейн до Кюстендил или в планински поток в района, в зависимост от температурите. Ледените късове от избраното място ще бъдат подредени в предварително изработена метална конструкция, която ще държи скулптурата, с размери 2,50/2 метра.


Проектът е озаглавен "Изкуство без въглероден отпечатък", а разговорно Серафимов го нарича "Разпънат лед" и се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства“. Целият процес на създаване ще бъде заснет, като ще се проследи и самото разтапяне на ледената пластика и връщането ѝ във водата.

Съдбата на "Разпънатия лед" зависи изцяло от природата и климатичните условия. Именно глобалното затопляне и намаляването на питейната вода в световен мащаб са в основата на вдъхновението на Евгени. А избраното време (Богоявление) и форма дават посока за размисъл към християнството, кръговрата на живота, цикличността и възкресението, обяснява художникът .

Текст: Весела Кръстева

Снимки: Facebook / Новите майстори/The New Masters



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10