Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Mario Stantchev New Bulgarian Trio с концерт в Лионската опера

Снимка: БГНЕС - архив

Музиката от Monk and More – авторския проект на известния джаз пианист и композитор Марио Станчев, ще звучи на 10 януари, в едно от концертните пространства на Лионската опера. Представя я Mario Stantchev New Bulgarian Trio, в което са Марио Станчев, Христо Йоцов (барабани) и Димитър Карамфилов (контрабас). 

Проектът, в който Марио Станчев отдава почит на неповторимия американски джазмен Телониъс Монк, преплитайки негови и свои музикални идеи, е познат на българската публика от 2020 г., когато беше записан в Първо студио на БНР. Беше представен и в Пловдив, а филмът, заснет по време на концерта в Bee Bop Cafe, вече може да бъде видян в социалните мрежи. 

Програмата е с общ „сценарий“, има една свързваща линия между пиесите на Монк и моите - пояснява Марио Станчев в едно интервю за Радио България, което можете да прочетете на сайта ни. А за предстоящия концерт нашият сънародник, който от десетилетия живее и твори във Франция, споделя: "Много съм щастлив, че ще имаме възможност да представим музиката си в Лионската опера. Концертите, които се организират там, са посветени на нестандартните клавирни проекти. Винаги се радвам и когато свиря с българските си колеги, които са страхотни музиканти и приятели".

Ето и една от пиесите, която ще чуе публиката в Лион - Blue Monk, изпълняват Марио Станчев, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10