Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски таблоид съветва читателите си да открият вътрешността на България

София предлага чар, красота и култура в изобилие, пише Чарли Киткат за "Дейли мейл"

Снимка: bulgariatravel.org

"Забравете крайбрежието и неговите орди от туристи – вътрешността на България е дом на манастири, ослепителни езера и очарователни градове" – съветва журналистът на свободна практика Чарли Киткат в статията си за британския таблоид "Дейли Мейл". Неговото пътешествие в страната ни започва от столицата.

"Самата София е радост. Град с почти 1,3 милиона души, той предлага чар, красота и култура в изобилие. И благодарение на модерното метро е лесно да се стигне от летището до центъра, където изведнъж се озоваваме сред руините на римския град Сердика. Недалеч се извисява златнокуполната катедрала "Св. Александър Невски", а в съседство църквата "Света София" стои скромно, криейки римски мозайки в подножието си. Наблизо има синагоги и джамии, напомнящи за разнообразното наследство на града."


Пътешественикът не пропуска да отскочи до подножието на близката до столицата ни планина Витоша, където се намира Боянската църква – средновековен храм под закрилата на ЮНЕСКО.


Забързаното ежедневие на столичния ни град също прави впечатление на госта: "Комунизмът тук падна през 1990 г., но преходът на България към капитализъм беше предизвикателство. Въпреки че главните улици "бръмчат" със стилни барове, уморените сгради в съветски стил в града илюстрират суровата реалност, пред която са изправени много българи".

Денят му завършва в традиционен български ресторант в покрайнините на София. "Чинии с печени пилешки дробчета, свинска яхния и планина от най-емблематичното ястие в България – шопска салата (подобно на гръцкия си братовчед, но със сирене вместо фета), пристигат на трапезата ни. Местни жители танцуват в кръг на традиционна народна музика. Зрителите отпиват малки чаши домашно приготвена ракия. Съвсем скоро сме на дансинга".

Следва и ободряващо пътуване с автомобил под наем към Седемте рилски езера: "Скачаме на борда на седалковия лифт  в близост до хижа "Пионерска"./…/ Първото ледниково езеро се появява, когато се изкачваме над 2300 м. След два часа бърборене стигаме до върха. Под нас седемте езера блестят като сапфири. Огромна панорама от хълмове и далечни градове се простира почти по целия път обратно до София."


Магията на най-високата планина в България – Рила, омагьосва Чарли Киткат. Той прекарва нощ в скромните одаи на Рилската света обител и описва изживяването си:


"Първата светлина свети през прозореца без завеси, след това чувам слаба струйка вода и хор от птичи песни. Това не е Тоскана или Прованс. Вместо това съм заобиколен от полюшващи се дървета, кафяви мечки и най-високите върхове в Източна Европа в най-святото място на България – Рилския манастир. Отварям вратата на скромната си стая от 18 паунда на нощ, за да разкрия черно-бели коридори, тесни арки и кръгли куполи, върху които са поставени кръстове. Под мен, в калдъръмения двор, манастирът започва своето ежедневие./ …/ Хиляди монаси са пребивавали в Рилския манастир от основаването му през Х век от Св. Йоан Рилски – отшелник, почитан като светец още приживе. Днес близо 60 монаси наричат мястото свой дом. Случайният турист е добре дошъл, ако се обади предварително и след това кара два часа на юг от София, древната столица на страната."

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: bulgariatravel.org, stolica.bg, rilskimanastir.org
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40