Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Круизен туризъм, висок адреналин, опера сред скалите - Белоградчик очаква успешна 2023 г.

7
Снимка: Туристически Инфо Център Белоградчик

83 хиляди български и 18 хиляди чуждестранни гости е посрещнал Белоградчик през 2022-ра, с което живописният северозападен град почти е достигнал успешната туристическа 2019 година, научаваме от заместник кмета Росен Младенов. Освен това, след вдигане на санитарните ограничения във връзка с Covid-19, сериозно се е повишил и интересът от страна на круизните туристи по река Дунав, които акостират на пристанище Видин и разполагат с 24-часов престой, за да опознаят забележителностите в района.

"Това са круизни туристи с фиксирана програма, те се качват на автобуси от видинското пристанище и пристигат в Белоградчик. Повечето посещават Белоградчишката крепост, а също и Природонаучния музей, а за някои се организират и леки разходки сред Белоградчишките скали.


По-голямата част от тези круизни туристи от Австралия, САЩ, Европа и от Азия са пенсионери. За тях тази ненатоварваща програма е много подходяща. Но за тази година вече получаваме запитвания за по-екстремни изживявания, като конна езда или преходи с АТВ-та. А това означава, че търсенето на тези пътувания расте и вече към нас проявяват интерес и доста по-млади круизни пътешественици"– казва Росен Младенов.


Най-голямото оживление в Белоградчик се очаква да настъпи през август, когато градът отново ще бъде домакин на едно от най-ярките културни събития у нас – фестивала "Опера на върховете". За да се насладят на прекрасните изпълнения на Софийската опера и балет, на фона на магическата красота на скалите, и тази година в Белоградчик ще пристигнат гости от Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, научаваме от Росен Младенов. В района има чудесни възможности за настаняване в малки семейни хотели и къщи за гости. Но изглежда има какво още да се желае в това отношение:

"Усеща се малка липса на легла за нощуване през летния сезон, особено по време на фестивала “Опера на върховете“ и тогава доста от посетителите отсядат в съседните общини, а ние като общинска администрация организираме транспорта с автобуси за спектаклите" – обяснява Младенов.

Извън натоварения сезон обаче не е трудно да откриете свободни места в местните семейни хотели. И едва ли един уикенд ще е достатъчен, за да "пробвате" всички атракции, които се организират. Росен Младенов ги изрежда:


"В Белоградчик се предлага летене с топловъздушен балон, разходка с планински велосипеди, екстремна разходка с  АТВ по определени маршрути, конна езда в село Вещица, летни приключенски лагери в село Стакевци. А за дамите – снимки с феерична рокля сред невероятните скални фигури и уникалната природа. Могат да се дегустират вината на местните винарски изби. Също, отскоро може да се посети т.нар. Червена църква в Боровишкия манастир - там вече има постоянен послушник. Изключително съм удовлетворен, че това са частни инициативи, които не разчитат на държавата и свидетелстват за едно събуждане и повишена инициативност в обществото ни"- каза в заключение заместник-кметът на Белоградчик Росен Младенов.

Снимки: Туристически Инфо Център Белоградчик, Областна администрация - Видин, new.adventure-bg.com

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Галерия

Още от категорията

Следпандемично: небивал интерес към екзотичните дестинации и круизните пътувания у нас

Раздвижване в туристическия сектор отбелязват туроператорите. Българите все повече пътуват, все по-често в чужбина и то с цел туризъм. През първия месец на годината малко повече от половин милион наши сънародници са се отправили зад граница, което..

публикувано на 28.03.23 в 12:07

Пристигнаха първите туристи за сезона по Южното Черноморие

С редовен полет от Варшава пристигнаха първите 173-ма чуждестранни туристи по Южното Черноморие. Те бяха посрещнати по традиция с воден салют и официална церемония на бургаското летище. Сезонът на летище Бургас за първи път започва толкова рано. От 6..

публикувано на 26.03.23 в 12:43
Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил“

Дестинация Дряново – встрани от клишето на масовия туризъм

Дряново не е сред най-популярните ни туристически дестинации – за радост на хората, които търсят автентични преживявания, далеч от тълпите и клишетата на консумативното общество. Старопланинското градче предлага уют, спокойствие и най-вече – разходка..

публикувано на 24.03.23 в 12:00