Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Круизен туризъм, висок адреналин, опера сред скалите - Белоградчик очаква успешна 2023 г.

7
Снимка: Туристически Инфо Център Белоградчик

83 хиляди български и 18 хиляди чуждестранни гости е посрещнал Белоградчик през 2022-ра, с което живописният северозападен град почти е достигнал успешната туристическа 2019 година, научаваме от заместник кмета Росен Младенов. Освен това, след вдигане на санитарните ограничения във връзка с Covid-19, сериозно се е повишил и интересът от страна на круизните туристи по река Дунав, които акостират на пристанище Видин и разполагат с 24-часов престой, за да опознаят забележителностите в района.

"Това са круизни туристи с фиксирана програма, те се качват на автобуси от видинското пристанище и пристигат в Белоградчик. Повечето посещават Белоградчишката крепост, а също и Природонаучния музей, а за някои се организират и леки разходки сред Белоградчишките скали.


По-голямата част от тези круизни туристи от Австралия, САЩ, Европа и от Азия са пенсионери. За тях тази ненатоварваща програма е много подходяща. Но за тази година вече получаваме запитвания за по-екстремни изживявания, като конна езда или преходи с АТВ-та. А това означава, че търсенето на тези пътувания расте и вече към нас проявяват интерес и доста по-млади круизни пътешественици"– казва Росен Младенов.


Най-голямото оживление в Белоградчик се очаква да настъпи през август, когато градът отново ще бъде домакин на едно от най-ярките културни събития у нас – фестивала "Опера на върховете". За да се насладят на прекрасните изпълнения на Софийската опера и балет, на фона на магическата красота на скалите, и тази година в Белоградчик ще пристигнат гости от Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, научаваме от Росен Младенов. В района има чудесни възможности за настаняване в малки семейни хотели и къщи за гости. Но изглежда има какво още да се желае в това отношение:

"Усеща се малка липса на легла за нощуване през летния сезон, особено по време на фестивала “Опера на върховете“ и тогава доста от посетителите отсядат в съседните общини, а ние като общинска администрация организираме транспорта с автобуси за спектаклите" – обяснява Младенов.

Извън натоварения сезон обаче не е трудно да откриете свободни места в местните семейни хотели. И едва ли един уикенд ще е достатъчен, за да "пробвате" всички атракции, които се организират. Росен Младенов ги изрежда:


"В Белоградчик се предлага летене с топловъздушен балон, разходка с планински велосипеди, екстремна разходка с  АТВ по определени маршрути, конна езда в село Вещица, летни приключенски лагери в село Стакевци. А за дамите – снимки с феерична рокля сред невероятните скални фигури и уникалната природа. Могат да се дегустират вината на местните винарски изби. Също, отскоро може да се посети т.нар. Червена църква в Боровишкия манастир - там вече има постоянен послушник. Изключително съм удовлетворен, че това са частни инициативи, които не разчитат на държавата и свидетелстват за едно събуждане и повишена инициативност в обществото ни"- каза в заключение заместник-кметът на Белоградчик Росен Младенов.

Снимки: Туристически Инфо Център Белоградчик, Областна администрация - Видин, new.adventure-bg.com

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Празник “Белица-Семково 2024” за любителите на планината

Зимен празник “Белица-Семково 2024” очаква днес любителите на планината. “ Тази година ще има богата културна програма, зимни забавления, хубава сцена с изпълнители на българска народна музика ”, каза кметът на Белица Радослав Ревански. Очаква се в..

публикувано на 28.01.24 в 06:00

Да срещнеш сродната душа в планината или какво е "разходка за необвързани"

Той е планински водач, тя – психолог. Преди 4 години Цветелина и Виктор Зидарови решават да съчетаят своите професии в полза на самотните души. Като психолог Цветелина работи с клиенти, които трудно общуват и не могат да си намерят партньор. Като..

публикувано на 27.01.24 в 12:45

Отново на Витоша караме ски и през нощта

От 26 януари най-сетне стартира нощното каране на ски на Витоша, съобщават от акционерното дружество, стопанисващо ски зоната. Вечерното спускане ще се провежда от сряда до събота. Тази зима цените на картите остават без промяна: 40 лева за възрастен,..

публикувано на 27.01.24 в 08:15