Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тъмни лица" – песен с кауза на Алек Кирев

Снимка: youtube.com/@AlekKirev

Алек Кирев е музикант, познат в първите години на новия век като основен двигател на група НЕМО. 2018 г. поставя край на групата и начало на самостоятелния му творчески път. Преди седмици Алек ни поднесе своя нов, втори солов албум “Гравитация”. Колекцията съдържа 10 песни, една от които е “Тъмни лица”. С нея артистът застава в подкрепа на усилията за превенция на домашното насилие. Песента е припозната от хора, засегнати от домашно насилие, отблизо видели онази тъмна страна на лицата на тези, които го причиняват.

"Ти ще ги познаеш – лицата им са тъмни, нямат светлина..."

Музикантът споделя, че светлото звучене на песента умишлено контрастира на сериозното послание, заложено в текста.
Видеото към песента е и своеобразен анонс на документалния филм “Пътуване към Прошката” на сценариста и режисьор Ясен Григоров. Клипът съдържа кадри от семейния архив на Ясен Григоров, заснети от баща му Григор Григоров и представят Ася Григорова, майка на режисьора.

Екипът посвещава "Тъмни лица" на хората, преживели насилие: "Тази песен е израз на надеждата ни, че хората сме способни да намираме градивни начини за изглаждане на различията помежду ни."

Кажи ми ти сега
Какво ще правиш
Когато вече нямаш кой да нараниш
Сега остава само
Ти на себе си тъга да причиниш...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15