Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за проф. Елка Константинова – емблематична фигура от зората на демокрацията

Снимка: архив

На 90 годишна възраст ни напусна проф. Елка Константинова. Писател, литературовед и политик, личност със значим принос за развитието на българската култура.

Тя произхожда от семейството на литературния критик-толстоист Георги Константинов. Завършва специалност "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и от 1969 г. е научен сътрудник в Института за литература при Българската академия на науките. В периода 1979 -1982 г. преподава български език и литература като гост-лектор в Ягелонския университет в Краков, Полша. Три години работи и със студентите в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", а професорската си титла защитава през 1990 г.

След 10 ноември 1989 г., когато страната ни поема по пътя на демократичните промени, проф. Елка Константинова има активна роля в политиката. Тя е един от лидерите на Съюза на демократничните сили (СДС) и негов член от 1989 г. до 1993 г. Проф. Константинова е и първият председател на Радикалдемократическата партия от декември 1989 г. до 20 юни 1993 г., и депутат в VII Велико Народно събрание. Любопитен момент в политическата ѝ биография е присъединяването ѝ към групата на 39-имата депутати, които обявяват гладна стачка срещу приемането на новата Конституция на Република България.

Правителството на Филип Димитров

Проф. Константинова заема поста министър на културата в правителството на Филип Димитров (8 ноември 1991 г.- 30 декември 1992 г.), а от 1993 г. за период от 4 години и културно аташе в Посолството на България в Полша. През 1998 г. става заместник-председател на Агенцията за българите в чужбина. 

Автор е на редица книги, посветени на изтъкнати български творци, редактира на множество литературни издания, участва в съставянето на литературната част на "Българска енциклопедия А-Я" (2002).

Проф. Елка Константинова е носител на наградата за фантастика "Гравитон", учредена от писателя-фантаст Любен Дилов. Освен това е удостоена с най-високата държавна награда на Полша за заслуги в утвърждаването на българо-полските културни връзки – "Командорски кръст на Ордена за заслуги"(2001), както и на орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие (май 2012).

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: архив, БГНЕС-архив
По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Силсила Махбуб

Отношението към бежанците от Близкия изток се нуждае от промяна

Животът на милиони хора по света, които живеят в низ от житейски предизвикателства – война, глад, бедност, изглежда неразбираем за Западния свят, част от който е Европа и България. Затова и приемаме разказите за подобни човешки съдби по-скоро като..

публикувано на 06.02.24 в 11:25
Джулия Тони Стоянова

Как Джулия от Варна стана най-добрият комедиен продуцент в Чикаго

В началото на януари тази година една българка беше "коронясана" за "Най-добър комедиен продуцент в Чикаго за 2023" по време на Годишните награди за стендъп комици на чикагското списание "The Comedy Gazelle". "Благодаря на Чикаго, че гласува за мен...

публикувано на 02.02.24 в 11:05

Оксана и Иван Желяпови – баща и дъщеря с кауза да помагат на бесарабски българи в Молдова

Бесарабските българи са една от големите наши общности зад граница. Нещо повече – в брой единствен на вестник "Българска Бесарабия" от 1938 година е записано, че те са "неделима част от българската народна снага, от българската духовна и културна..

публикувано на 24.01.24 в 11:05