Освен с красивата си природа, Реселец е известно и с особен сорт лук, който се отглежда само и единствено в района на селото, разположено сред красиви каньони и скални образувания.
В тази част на българския Северозапад лукът е господар на трапезата във всеки дом, но не какъв да е лук, а една особена негова разновидност. Местните казват, че може да се яде като ябълка. Точно този специфичен сорт отглежда и Атанас Атанасов, икономист по професия, който преди време се завръща от чужбина в село Реселец, за да се посвети на уникалния зеленчук. "Аз живеех в Лондон и от там реших да дойда да живея на село и то в най-бедния регион, може би в цяла Европа, защото вярвах, че може и в България, може и на село да успееш да си щастлив, да си осигуриш добри доходи" – казва Атанас пред кореспондента на БНР в Плевен Латинка Светозарова.
Но с какво толкова е забележителен този най-обикновен на пръв поглед зеленчук? Най-вече с това, че е сладък, освен това е сочен като … зряла круша. "Въобще не люти, много малко, колкото да се усеща че е лук, все пак!" – обяснява Атанас. И добавя:
"Моите проучвания показват, че вкусът му е свързан с реката и водата. Местността, в която се отглежда, е много специфична. Това е устието на река Ръчене, която пресича карстов район с пещери. А местността, в която го отглеждаме има хилядолетни наноси на варовик, който пък действа като неутрализатор на лютивостта. Същото важи и за водата, с която го поливаме. От значение е и климатът – тук се пресичат каньоните на две реки и въздухът хиляди пъти на ден се променя. Много хора са се опитвали да ни "откраднат" поминъка, те са докарвали лука по форма и размер, но по вкусови качества не могат да постигнат този резултат" – разказва Атанас Атанасов.
Реселешкият лук се отглежда от близо 600 години в село Реселец и се е превърнал в емблема на целия район. Неслучайно местните хора са му посветили и фестивал, който през есента събира производители и гости от цялата страна, за да отдадат почит на уникалния продукт. Главите на този лук са с различна форма, на цвят той може да варира от розово-лилаво до жълто-кафяво. Благодарение на редовното поливане, лукът е с крехки и сочни месести люспи. Освен това, е богат на минерали и соли и е доказан лек за диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Къде и как се използва вкусният зеленчук ?
"Най-често с двете ръце трошиш главата и го ядеш свеж, – препоръчва Атанас. – Иначе се използва в салатите, а също и зимно време, тогава е най-търсен. Особено като наближи Коледа, когато започнат да се изпълняват традициите с коленето на прасенцата по селата. При приготвянето на традиционното свинско, се добавя лукът 5 минути преди да се извади от фурната. И после ядеш само лука, забравяш за месото!" – шегува се Атанасов.
Производството на реселешкия лук е трудоемко, защото всичко се прави на ръка – оре се, бранува се, сее се, а после се засажда разсадът. Полива се всеки ден и до началото на септември реколтата е обрана. Лукът се оплита на плитки и трае до декември-януари. А традиционна рецепта за село Реселец е лучник, който се приготвя с местния воден лук, яйца и сирене.
Вижте още:
Текст на Венета Николова (използвано е интервю на Латинка Светозарова - кор. на БНР в Плевен)
Снимки: Facebook / Атанас Атанасов
Багрене с цветовете от природата – това е темата, която е избрала да изследва с етнографски подход героинята на днешния ни разказ. Тя е млада българка, която житейски обстоятелства отвеждат в САЩ още в невръстна детска възраст. В Чикаго Елеонора..
Приповдигнато настроение, блясък в очите, весели и усмихнати хора, красиви български песни и танци белязаха началото на Първия събор на българските фолклорни състави в чужбина, който беше открит снощи във великотърновското село Арбанаси...
За поредна година Велинград кани всички почитатели на българския фолклор да се хванат на хоро край прочутите минерални извори на града. На 12 и 13 юли централният площад на Велинград ще се огласи от звуците на гайдите и тъпана по време на събитието "..